Hadžifejzović: “Je li za Hrvate u BiH rješenje, spas, uspjeh, pravda, treći entitet? Puljić: “Nije u pitanju to, nego osjećaj da sami biraju svog predstavnika”

Kardinal Vinko Puljić gostovao je kod Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku na Face TV-u.

Senad je upitao na početku emisije: “Je li za Hrvate u BiH rješenje, spas, sigurnost uspjeh, pravda treći entitet? Kardinal Puljić: To se stalno forsira! Nije u pitanju treći enitet nego osjećaj da sami biraju svog predstavnika! To će stvoriti sigurnost”, naveo je Puljić.

Senad je potom pitao; “Kako to riješiti? Kardinal Puljić: Eh, to ne znam, za to nisam zadužen! Ova zemlja se bavi dnevnom politikom, zaboravljamo uzroke, mi se bavimo posljedicama”, istakao je.

Govorio je Puljić kako je ovo zemlja onoga ko po njoj hoda.

“Ovdje sam se rodio, odrastao, živio u ovoj zemlji i za ovu zemlju! Nisam se borio samo za zemlju i državu, nego za narod i narode! Na poseban način sam cijenio našu različitost! Samo na različitosti možemo graditi budućnost! A šta ću raditi u penziji nego Bogu se moliti?! Idem u starački dom u Gromljaku u Kiseljaku, starcima ću slaviti misu i bit ću im na usluzi pastoralno!

Ako mognem poći ću i na teren kada me pozovu! Imam mnogo izbora, ali idem u starački dom! Volim prirodu i poručujem ljudima da priroda liječi! Svaki čovjek bi svaki dan trebao čitati tri knjige! Prva knjigu je knjiga prirode; Boga vidi ko mu stvore gleda! Druga knjiga koju moramo svaki dan čitati je knjiga savjesti! Kad god se svađamo sa svojom savješću, svađamo se sa Bogom!

Treća knjiga je Biblija, da se čovjek nadahne! Naše stare bake su po stare godine smirene, jer ili su plijevile bašču ili su prele i vezle! Ljudi se ne ispovijedaju meni, nego Bogu! Ja nisam sudac, Bog je sudac, a ja sam tamo u ime milosrdnog Boga! Najdraže mi je kada donesem ljudima mirnu savjest i mir u duši! Kao mlad sam imao ispovjest jednog teškog bolesnika kojeg sam sreo u bolnici, tada sam rekao da sam samo zbog toga postao sveštenik, isplatilo se. Tu je ljepota naše službe.

Kada sam prije 30 godina pozvao Hrvate na referendum, radio sam po savjesti! Radio sam po savjesti, a ne protiv nekoga! Smatrao sam da ova zemlja ima pravo na samostalnost. Nisam radio ništa protiv zakona! Hvala narodu što me je poslušao”, kazao je Puljić.

Pogledajte kompletno gostovanje…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.