Hadžifejzović otvoreno u studiju: Ko protjeruje Hrvate, u BiH ih ima 250.000!? Zovko: Preko milion bh. građana ima putovnicu Hrvatske…

Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu (HDZ) i potpredsjednica Delegacije za odnose s BiH, gostovala je u “Centralnom dnevniku” kod Senada Hadžifejzovića.

Senad: SDA i HDZ se dogovorile oko Izbornog zakona u Mostaru, šta je onda problem u državnom? Zovko: SDA i HDZ sestrinske stranke!

BiH je trebala postati zemlja kandidat, a postala je zemlja slučaj! Bolno je slušati optužbe na račun Hrvata i gledati protjerivanje Hrvata iz BiH! I da ostane jedan Hrvat u BiH, Hrvati će biti konstitutivan narod!

Zovko: “Primala sam prijetnje i u Predsjedništvu i kada sam isporučivala ratnog zločinca! Treba razbiti iluzije da neko nekoga voli, ali mržnja se rađa kada nemamo poštovanja!

Apsolutno, samostalna RS je najgori mogući scenarij! BiH se ne može razdvojiti i niko ne može uzeti dio zemlje! BiH niti može biti centralistička, unitarna niti može biti separatistička! Mora se naći rješenje koje će BiH učiniti funkcionalnom!

Hrvati nisu samo u Mostaru i zapadnoj Hercegovini! Izuzetno je bolno slušati optužbe na račun Hrvata i gledati protjerivanje Hrvata iz BiH! Koliko god da Hrvata ima u BiH, uvijek će ostati temeljac BiH! I da ostane jedan Hrvat u BiH, Hrvati će biti konstitutivan narod!

Preko milion građana BiH imaju pasoš Hrvatske i građani su EU! Neki od njih rade u institucijama EU! Hrvatska će nastaviti da se brine o tim građanima!”

Zovko: “Ja sam u Evropskom parlamentu da se borim za BiH! U svakom trenutku ukazujem da BiH mora što prije ući u EU! Pokušavam da se organizira konačno saslušanje! Otkad sam došla u EU parlament, ukazujem da pomoć međunarodne zajednice nije urodila plodom!

Gdje su utrošeni ti silni novci?! Boli me što je BiH zadnja na zapadnom Balkanu u korištenju fondova! Ukoliko BiH ne napravi važni i bitni korak ka demokratizaciji izbora, nema mogućnosti da nastavi na svom EU putu! BiH živi u zabludi govoreći da joj ne trebaju izmjene Izbornog zakona! Nisam veliki optimista kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona!”

Senad: “Znači neće biti ništa?”

Zovko: “Ja očekujem da bude sve i da dođemo do kompromisa! Svako treba da da malo! Niko ne može izaći kao pobjednik iz pregovora! Kao što se napravio kompromis u Mostaru, može se napraviti kompromis i oko izmjena Izbornog zakona! SDA i HDZ su sestrinske stranke! Očekujemo od naših sestrinskih stranaka da se dogovore! Tražimo legitimno predstavljanje!”

Leave your vote

-7 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.