Helez: “Bilo ko da je prekršio zakon bit će sankcionisan” Na Dodikovom prijemu povodom neustavnog “dana RS” i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Gojko Knežević

Na prijemu uoči svečane akademije povodom obilježavanja neustavnog “Dana RS-a”, između ostalih, prisustvovao je i jedan dio vojnog vrha Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Naime, kako se može vidjeti na fotografijama i videozapisima, prijemu je prisustvovao novoimenovani načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Gojko Knežević, kao i brigadir Radovan Jović, komandant Komande za podršku OSBiH za resurse.

Uz njih, tu je i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH Nebojša Bošnjak, kao i neka druga vojna lica OSBiH.

Tragom ove informacije kontaktirali su ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Zukana Heleza, koji je rekao da nije upoznat s informacijom da su spomenute osobe bile na prijemu kod Dodika, no da će svakako istražiti čitav slučaj.

“Sve što bude za procesuiranja tu sam da uradim po zakonu i Ustavu. Bez obzira ko je”, naveo je Helez.

Dodao je da će se prvo konsultovati s pravnicima i vidjeti šta će uraditi.

“Procijenit ćemo koji je član kojeg zakona prekršen i po tom ćemo osnovu djelovati, da li je za disciplinsko ili krivično gonjenje”, dodao je Helez.

Naglasio je da svi oni koji prekrše zakone i Ustav BiH odgovarat će pred organima BiH čija je to nadležnost.

“Ako je to disciplinski postupak to će voditi ministarstvo, a ako je krivični onda ćemo predati Tužilaštvu da radi svoj posao. Bilo ko da je prekršio zakon bit će sankcionisan”, zaključio je Helez za Klix.

Podsjećamo, general Gojko Knežević je imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kao prijedlog SNSD-a.

Udruženje “Žena – žrtva rata” oglasilo se danas podsjećajući javnost na historijsku istinu koja svjedoči da je 9. januar dan sjećanja na žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih oblika ratnih zločina, te masovnog i sistematskog silovanja.

“Deveti januar je dan u kome bi oni koji ga slave, da imaju imalo pameti, pred svijetom trebali stajati pognute glave.

Biografija entiteta RS, opečaćena datumom kakav je 9. januar, dokaz je da oni koji su počinili teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini, na temeljima odluka 9. januara, slaveći ovaj datum, ne odustaju od ideje zločina, mržnje, progona…”, navodi se u saopćenju Udruženja “Žena žrtva rata”.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ističe da žrtve zločina nikada neće odustati od širenja istine o 9.januaru.

“Za razliku od vas, mi, žrtve vaših zločina, kao i naše potomstvo, nikad nećemo odustati od dokazivanja i širenja istine o zločinima koje simbolizira 9.januar”, ističe Hasečić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.