in ,

Historijska bruka i sramota, ovi ljudi baš nemaju mjere: Tzv. komisija za Srebrenicu iz RS objavila izvještaj, bez termina “genocid”

Historijska bruka i sramota. Samo nekoliko dana nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, institucije RS su prezentirale izvještaj tzv. Komisije za istraživanje stradanja u Srebernici u periodu 1992-1995. godine.

Historijska bruka i sramota. Samo nekoliko dana nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, institucije RS su prezentirale izvještaj tzv. Komisije za istraživanje stradanja u Srebernici u periodu 1992-1995. godine.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995 predstavila je svoj izvještaj vlastima u RS.

Kako je naveo Milorad Dodik, izvještaj ima više od 1.000 strana. Komisija je formirana i nastavila rad uprkos brojnim negativnim reakcijama međunarodne zajednice i haškim presudama kojima je utvrđeno da se u Srebrenci dogodio genocid. U izvještaju se ne navodi termin “genocid”.

Premijer RS Radovan Višković podsjetio je kako je NSRS u augustu 2018. godine odbacila Izvještaj o dešavanjima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine koji je Vlada RS usvojila 2014. godine. Tada je naloženo i formiranje ove komisije – prenosi N1.

“Mi ćemo govoriti na osnovu izvještaja međunarodne ekspertske grupe. Ko god ima primjedbu mora se obratiti ovim ljudima. Siguran sam da će ovaj izvještaj doprinijeti pomirenju na ovom prosotru. Nije usmjeren protiv bilo koga niti ide na šetu bilo kog naroda. Ovaj izvještaj treba donijeti pomirenje u koje se svi, pod navodnim znacima, kunu u BiH”, rekao je Višković.

Gideon Greif, predsjednik komisije iz Izraela, naglasio je kratko kako su “nalazi ovog izvještaja usmjereni prije svega prema pomirenju, istini i prema činjenicama u cilju mira među svim narodima”.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, kazala je kako “moramo tragati za istinom da bismo mogli graditi bolje i srećnije društvo”.

Vjerujem da ovaj Izvještaj ima jednu takvu ambiciju i pravljen je na takav način. Namjera nije da se bilo ko uvrijedi, niti je namjera da se bilo ko omalovaži, da se umanji patnja i bol. Namjera je da se na jedan sveobuhavatn način, baveći se sveobuhvatnim periodom rata, posmatra šta se dešavalo na cjelokupnom tom prostoru i da se posmatra na koji način su stradali i jedni i drugi”, kazala je Cvijanović.

Dodik: Termin genocida se odbacuje

Dodik je rekao da je “u Izvještaju navedeno mnogo važnih činjenica o stradanju Srba, zločinima nad srpskim narodom itd”.

“Ova komisija termin genocid odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija genocid dio satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju“, rekao je Dodik.

Kazao je i to da “SAD i Velika Britanije nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida koja se pokušava nametnuti zemljama zapadnog Balkana”.

Dodik je rekao da “svi koji su objektivni mogu naći dosta činjenica u Izvještaju, te da Srpska prihvata činjenicu da su stradali Bošnjaci i Srbi, kao i mnogo djece i da zbog toga treba da odgovaraju svi koji su počinili zločine”.

Dobre vijesti za mnogobrojnu bh. dijasporu dolaze iz Njemačke: Potvrđeno je, Bosna i Hercegovina zvanično skinuta sa liste rizičnih zemalja!

Snažno olujno nevrijeme pogodilo Tuzlu i Zagreb: Velika količina kiše, pljuskovi, grmljavina i tuča…