Hladan tuš iz DF-a za SDA: Željko Komšić “prelomio”, neće glasati za pomilovanje Fadila Novalića ukoliko to dođe na dnevni red

Kako BHDijaspora.net saznaje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ukoliko dođe do glasanja, neće podržati pomilovanje za bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića. To nam je potvrđeno u Kabinetu Željka Komšića nakon informacije da bi ta tačka mogla doći na glasanje u Predsjedništvo BiH.

Naime, advokatski tim Fadila Novalića podnio je zahtjev za pomilovanje osuđenog Novalića Ministarstvu pravde BiH, koje onda formira komisiju i svoj prijedlog, ukoliko bude odobren, na konačnu odluku šalje Predsjedništvu BiH.

Komšić je inače ranije, komentarišući presudu Novaliću kazao da će stati na stranu izdvojenog mišljenja sudije iz postupka “Respiratori” Branka Perića, koji je glasao protiv osuđivanja Fadila Novalića. Zbog toga se špekulisano da bi Komšić, ukoliko bi se glasalo o pomilovanju podržao oslobađanje Novalića.

No, danas je za BHDijaspora.net potvrđeno u njegovom kabinetu da on neće glasati za pomilovanje.

Za pomilovanje Novalića dovoljna su i dva glasa u Predsjedništvu, uz napomenu da ne bude prihvaćen eventualni veto koji može uložiti treći član.

Pomilovanjem se osobi: a) daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom; b) ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti;

c) ukida određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje; određuje brisanje osude.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.