‘Hladan tuš’ iz Srpskog građanskog vijeća za Dodika: Uvijek ćemo ostati tu. Otcjepljenje je mrtvo slovo na papiru

Bosna i Hercegovina je cjelovita država, država dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih i, kao takva – cjelovita, suverena, nedjeljiva i postojanja -nastaviće bivstvovati na ovim prostorima. Poziva za njeno cijepanje, za otcjepljenje entiteta RS, bilo je i, vjerovatno, biće ih. Ali pozivi ostaju samo pozivi, mrtvo slovo na papiru, a uzaludno iskazivanje vlastite želje za otcjepljenjem ostaće u istoriji zabilježeni kao puste želje, bez realnog oslonca za pukom samostalnošću, poručuju povodom aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini iz Srpskog građanskog vijeća PR u BiH.

U saopćenju SGV-a se ističe da Srbi nisu genocidni narod, bez obzira kako ko tumačio i isčitavao Rezoluciju o Srebrenici što ju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a što je, uz ostalo, poslužilo Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku RS-a da pozove na mirno razdruživanje RS-a od države Bosne i Hercegovine.

Upozorenja ambasada moćnih svjetskih sila – SAD, Engleske i Evropske unije – o tome da Dodik, pozivom na razdruživanje, ustvari, ruši državu BiH – nisu bez krupnog razloga, jer to, zapravo, ugrožava mir na ovim prostorima.

Mi, Srbi koji živimo u Federaciji BiH i koji ćemo uvijek ostati tu, ostati svoji na svome, od Dejtonskog mirovnog sporazuma, uživamo u mirnom i dostojanstvenom životu, dijeleći dobro i zlo sa drugim narodima, nikada nismo odobravali pozive na tzv. mirno razdruživanje naroda u ovoj državi,

pa tako ni sada ne pristajemo na to, jer se to ne može i neće moći postići svojevrsnim mirnim razdruživanjem, jer nema cijepanja države BiH bez rata, prolijevanja krvi i silne neizvjesne budućnosti života na ovim prostorima.

Rezolucija UN ne smije biti razlog da se Srbima nameće epitet genocidnog naroda, niti je ona bila povod za to da Vlada RS-a pokreće pitanje mirnog razdruživanja, kada ista ta vlada jako dobro zna da je nemoguće mirno razdruživanje jednog entitet.

Ako, pak, Vlada, insistira na tome, znači li to da, ako je nemoguće mirno, moguće je neko drugo razdruživanje, a to drugo nije ništa drugo, nego rat.

A ako već zna da nema mirnog razdruživanja, je li Dodiku jasno da poziva na rat?

Na takvo pozivanje niko ne bi trebalo da se odazove, ni Srbi iz RS-a, ni Srbi iz Federacije, ni drugi narodi iz Bosne i Hercegovine.

Mi, Srbi iz Federacije, dakle, nismo za pozive Milorada Dodika za otcjepljenje RS-a i smatramo da većina Srba iz RS nije za to, navodi se u reakciji SGV-a PR u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.