“Hladan tuš”: Srbi odbili poslušati Dodikov ultimatum

Sve stranke koje sada čine vladajuću koaliciju u BiH nezadovoljne su sastavom CIK-a jer smatraju kako su u nju imenovane osobe bliske političkim strankama koje su sada u opoziciji, no nemaju načina da ih smijene. Dvoje članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) iz reda Srba odbili su zahtjev vlasti Republike Srpske da podnesu ostavke na svoje dužnosti kako bi se to tijelo delegitimiralo, a ovlasti za provedbu predstojećih izbora prenijele na povjerenstvo na entitetskoj razini.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio je kako će u znak protivljenja nametanju izmjena izbornog zakona BiH, za kojim je posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, RS već do 20. aprila donijeti svoj izborni zakon i po njemu, kršeći ustav BiH i izborni zakon, provesti lokalne izbore planirane za oktobar.

“Neću dati ostavku”

Vlada RS-a je prošlog tjedna pozvala dvoje Srba koji su članovi SIP-a da podnesu ostavke, no Ljubiša Kalaba i Vanja Bjelica Prutina u ponedjeljak su poručili kako to neće učiniti odbivši poslušati Dodika i sudjelovati u provedbi njegova plana.

“Neću podnijeti ostavku”, izjavio je kratko Kalaba kako ga citira Oslobođenje, a uz to je poručio kako nema nakanu komentirati ono što govore političari, prenosi Hina.

Njegova kolegica Bjelica Prutina podsjetila je kako su prava i obveze članova SIP-a propisani izbornim zakonom BIH i ne mogu se dovoditi u pitanje odlukama koje se donose na entitetskoj razini.

“Takav zahtjev u pravnom smislu smatram nezakonitim, a u političkom smislu svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristran rad člana CIK-a BiH”, kazala je Bjelica Prutina.

Dvoje srpskih članova CIK-a BiH očitovalo se nakon što je ranije tokom dana zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i bliski Dodikov saradnik Staša Košarac ultimativno pozvao sve Srbe koji rade u tijelima za provedbu izbora u BiH da podnesu ostavke i na taj način pokažu “patriotski odnos prema RS-u”.

Nezadovoljstvo u vladajućim strankama

Članove CIK-a bira Zastupnički dom parlamenta BiH i on ih jedini može smijeniti, ali visoki predstavnik Schmidt je svojim izmjenama izbornog zakona BiH nametnuo i odredbu koja praktično štiti poziciju sadašnjih članova državne izborne komsisje sve do isteka redovitih sedmogodišnjih mandata 2027. godine.

Sve stranke koje sada čine vladajuću koaliciju u BiH nezadovoljne su sastavom CIK-a jer smatraju kako su u nju imenovane osobe bliske političkim strankama koje su sada u opoziciji, no nemaju načina da ih smijene.

Lokalni izbori u BiH trebali bi biti provedeni 6. oktobra, a to će ujedno biti važan test popularnosti sadašnje vladajuće koalicije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.