Jasne poruke za Dodika, Vučića i kompaniju, britanski šef diplomatije javno je potvrdio: “Glasat ćemo za rezoluciju o Srebrenici u UN-u i javno prozivati one koji joj se protive”

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da će njegova zemlja glasati za rezoluciju o Srebrenici kada bude na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Na javnoj sjednici koja je održana u Domu lordova, Komitetu za međunarodne odnose i odbranu, državni sekretar za vanjske poslove David Cameron iznio je stav Vlade u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

“Hladan tuš” za Dodika, Vučića i kompaniju”

“Izuzetno je depresivno da Srbija i Republika Srpska pokreću kampanju protiv poništavanja rezolucije.

U Srebrenici je bio genocid. Mislim da se svi sjećate Srebrenice i to je bio genocid, jedan od najgorih koje smo vidjeli na našem kontinentu u posljednjih nekoliko decenija.

Ujedinjeno Kraljevstvo će glasati za rezoluciju , javno ćemo se zalagati za usvajanje rezolucije i prozivati ​​one koji se tome protive”, rekao je Cameron.

Podsjećamo, rezolucija o Srebrenici trebala bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a u ovom mjesecu, a već je izazvala veliku pažnju.

Sponzori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a brojne zemlje već su najavile da će je podržati.

S druge strane, rezoluciji se, bez ikakvog opravdanog razloga, protivi Srbija i Rusija, kao i zvaničnici bh. entiteta RS, koji su putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u sinoć obezbijedili obraćanje članice predsjedništva BiH Željke Cvijanović na Vijeću sigurnosti UN-a, koja je tom prilikom iznijela brojne neutemeljene tvrdnje na račun sigurnosne situacije u BiH.

ČITAJTE I OVO: Opasne poruke iz RS, Srbije i Rusije, Cvijanović, Đurić i Nebenzja sinoć su u UN-u iznijeli narative o BiH, ali…

ČITAJTE I OVO: Milorad Dodik se opasno razljutio nakon obraćanja u UN-u: “Veoma čudno da je Savjet bezbjednosti dozvolio da se obrati i on”

Replicirali su joj ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kao i ambasadori brojnih država svijeta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.