Milorad Dodik se opasno razljutio nakon obraćanja Zlatka Lagumdžije u UN-u: “Veoma čudno da je Savjet bezbjednosti dozvolio da se obrati i on”

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija po pitanju Bosne i Hercegovine održana je sinoć, na zahtjev Rusije. Obratili su se članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, ali i ambasador BiH pri UN-u, Zlatko Lagumdžija. Ovo posljednje zasmetalo je predsjedniku Republike Srpske (RS), Miloradu Dodiku. Dodik se, naime, jutros oglasio na društvenim mrežama, rekavši da Cvijanović na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske na sinoćnjoj sjednici.

“Vidljivo je i da su sponzori rezolucije o Srebrenici omogućili da se obrati i Šmit, koji opet nije rekao ništa tačno o Republici Srpskoj, ali je veoma čudno da je Savjet bezbjednosti dozvolio da se obrati i Zlatko Lagumdžija.

On jeste ambasador, ali ne može da govori u ime BiH, tamo je predstavljao samo muslimanski narod. Na taj način pokušano je da se omalovaži to što je rekla Željka Cvijanović, ali to nisu uspjeli.

Zlatko Lagumdžija nije mogao da nastupi bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH. On ponovo na takav način ruši BiH jer ne poštuje njene institucije, a za to krivi druge”, naveo je Dodik.

Podsjetimo, u svom se govoru Lagumdžija osvrnuo na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici – odgovorivši usput time i na tvrdnje ruskog ambadasadora u UN-u, poručivši da se od nje ne smije praviti kontraverza, jer je cilj održivi mir i podrži proces istine.

Usput, poručio je i da je zabrinjavajuće je što se Vijeće sigurnosti instumentaliziralo kao javna pozornica na štetu BiH, te da to nema nikakve veze sa zabrinutošću za zemlju.

“Cijenjene kolege, gosti, dozvolite da čestitam na izuzetnom predsjedavanju u aprilu. Imali ste pred sobom situaciju koja ni po čemu nije hitna. Zabrinjavajuće je što se ovo Vijeće instumentalizira kao javna pozornica na štetu BiH, to nema veze sa zabrinutošću za situaciju u BiH.

U maju prošle godine ruski predsjednik je rekao klasičnio neokolonijalni pristup Zapada je stvarna prijetnja implementaciji mirovnog sporazuma i krši temeljna prava konstitutivnih naroda. Sada imate priliku objasniti kako današnji sastanak održava viziju zemlje ako sazivamo hitni sastanak?

Na koji način ovo podržava Dejtonski mirovni sporazum? Kako ovo nije kršenje prava bar dva konstitutivna naroda, ako ne i tri?”, kazao je Lagumdžija i dodao:

“Ako bilo ko podiže tenzije, to ste vi. Ne postoji zajednička država BiH, nego država BiH. Jedna entitet je Republika Srpska. Vi ste zloupotrijebili poslovnik Vijeća i degradirali instituciju Predsjedništva BiH. BiH se sastoji od dva entiteta, FBiH i RS, ne uspostavlja suverenitet entiteta i nadležnosti entiteta nisu odraz državnosti nego dodijeljene funkcije entitetima”.

Lagumdžija je poručio da se radi o direktnom napadu na političku nezavisnost BiH.

“Što se tiče administrativnog teritorijalnog suvereniteta BiH, pismo koje je ovdje predstavljeno krši Dejtonski mirovni sporazum. Samo da navedem neke od institucija koje su uspostavljene u protekle dvije decenije: OS BiH, Sud BiH, sistem indirektnog oporezivanja, Tužilaštvo..

Također, države članice koje se obraćaju Vijeću sigurnosti su uvijek države, a ne administrativne jedinice države. Ovo je direktni napad na političku nezavinost BiH. Samo BiH ima međunarodno-pravni subjektivitet, a vanjska politika nije u nadležnosti entiteta“.

“Vlasti Republike Srpske podrivaju ustavno-pravni poredak, ograničavaju slobodu okupljanja i podižu tenzije. Vladajuća koalicija je počela provoditi korake za potencijalno buduće otcjepljenje Republike Srpske. Navedeni su koraci koji će se provesti”, kazao je Lagumdžija.

“Dok ne izmijenimo svoj Ustav, institucije ostaju kao garanti mira. Upravni odbor PIC-a jasno ukazuje da je imenovanje visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, ističe Lagumdžija – prenosi N1.

“Koriste se iste metode koje je koristio Radovan Karadžić, sada vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH i oni su prijetnja za mir u BiH“, kazao je.

“Genocid u Srebrenici je stvar koja se ne može izbrisati iz historije. Etničke tenzije podrivaju pokušaj pomirenja u zemlji i regionu”.

“Ova Rezolucija nije kontroverzna i od nje ne treba praviti kontraverzu. Cilj je da se izgradi održivi mir i podrži proces istine, pravde i pomirenja. Mi smo više nego otvoreni za diskusiju, moramo govoriti o provedbi presuda Haškog tribunala i kako da zajednički gradimo bolju budućnost zajedno. Suočavanje sa prošlosti kroz priznavanje genocida je nešto što 30 godina tražimo od Srbije.

Stalno slušamo poricanja, vlasti u Srbiji dovode u pitanje presude Haškog tribunala. Rezolucija nije prijetnja za srpski narod, nego za pojedince imenom i prezimenom. Ne postoje genocidne nacije nego zločinci koji su odgovorni za genocid. Poricanje je posljednja faza genocida, to je diskriminacija mrtvih i forma koja omogućuje ponavljanje zločina“.

ČITAJTE I OVO: Christian Schmidt oštar u UN-u: “Cvijanović je sebe predstavila kao jednog od tri člana Predsjedništva, a u septembru se priključila pozivima da se blokira administrativna linija”

Sjednica je, podsjetimo, sazvana na zahtjev Rusije, čiji je ambasador sinoć izjavio da “BiH više nema status nezavisne države”, te da “rezolucija nema za cilj sjećanje na žrtve.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.