“Hladan tuš” za Milorada Dodika, Wessely se oglasio: “Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran…”

Komandant EUFOR-a general major Anton Wessely očigledno je odgovorio na sve češće kritike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na rad EUFOR-a.

General major je kazao da inače ne komentariše politička pitanja ali da osjeća dužnost da se oglasi.

“Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a. Stoga osjećam da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100% posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih građana BiH.

EUFOR je nepristrasna, sposobna vojna snaga koju čine vojnici iz 19 država koji rade zajedno sa našim partnerima u BiH. EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s postovanjem i na jednak način.” kazao je Wessely .

“Kao sto je većini gradana BiH poznato, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u svijetu odlučio sam da pozovem dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH kao pojačanje snagama EUFOR-a u zemlji. To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabitnog okruženja.

To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji.” dodao je.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da neće dati svoju saglasnost za misiju EUFOR Althea iduće godine.

Također, nakon najave zastupnika u Bundestagu, Adisa Ahmetovića koji je gostujući na N1 najavio mogućnost slanja njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a, Dodik je poručio da “oni u BiH nisu dobrodošli”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.