Hoće li košarkaški Zmajevi BiH kalkulisati? Samo jedna pobjeda sigurno nas vodi u osminu finala Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do kraja prvog kruga takmičenja po grupa na Eurobaksetu vodit će veliku borbu za prolazak dalje, ali već sada je izvjesno da pobjeda protiv Litvanije bh. timu donosi prolazak dalje bez obzira na ostale rezultate u grupi.

Bh. košarkaši su jučer u drugom kolu poraženi od selekcije Njemačke sa 92:82 i nakon trijumfa protiv Mađarske u prvom kolu trenutno smo na omjeru 1-1, dok je Litvanija izgubila oba uvodna meča i ima skor 0-2.

Litvaniju do kraja očekuju dueli protiv Njemačke i Mađarske, pa čak iako pobjede oba duela i budu na omjeru 2-2, utakmica protiv BiH u posljednjem kolu za njih će biti odlučujuća.

Pod pretpostavkom da ćemo u najgorem slučaju izgubiti od Slovenije i Francuske, te utakmicu sa Litvancima dočekati sa skorom 1-3, računica je veoma prosta – piše Klix.

U slučaju pobjede protiv Litvanije imat ćemo skor 2-3 baš kao i baltička reprezentacija, ali i bolji međusobni duel, te u tom slučaju sigurno prolazimo dalje.

Na ruku nam ide i jučerašnja pobjeda Francuza protiv Litvanije koja također ima teoretske šanse da grupnu fazu okonča sa skorom 2-3, mada je to malo vjerovatno.

Ipak i u tom slučaju da sve tri reprezentacije ostvare omjer 2-3 Litvanija bi otpala, jer bi u međusobnim duelima imala poraze od BiH i Francuske.

Naravno, postoje i mnoge ostale kombinacije za prolazak, ali najizvjesnija je da će naš meč s Litvanijom biti odlučujući.

Zbog toga se postavlja pitanje da li će naš tim kalkulisati u današnjem meču sa Slovenijom te u utorak protiv Francuske i na taj način rasporediti i sačuvati snage za susret s Litvancima koji će gotovo sigurno biti presudan.

Po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe će proći dalje u osminu finala.

Raspored preostalih utakmica grupe B:

Treće kolo (4. septembar)

BiH – Slovenija

Litvanija – Njemačka

Francuska – Mađarska

Četvrto kolo (6. septembar)

BiH – Francuska

Mađarska – Litvanija

Njemačka – Slovenija

Peto kolo (7. septembar)

BiH – Litvanija

Francuska – Slovenija

Mađarska – Njemačka

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.