Hoće li osvijetlati obraz? Zmajevi večeras u Crnoj Gori igraju jednu od ključnih utakmica Lige nacija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Podgorici protiv Crne Gore igra meč 3. kola UEFA-ine B Lige nacija, a naši Zmajevi će tražiti drugu pobjedu koja bi nam mogla otvoriti vrata za osvajanje grupe i povratak u elitnu grupu ovog takmičenja.

Naša reprezentacija je u prva dva susreta osvojila četiri boda i to nakon remija protiv Finske u gostima (1:1) te pobjede protiv Rumunije u Zenici rezultatom 1:0, a oba pogotka za naš tim u prva dva susreta postigao je napadač Smail Prevljak.

U prvom susretu protiv Finske naši igrači nisu prikazali pretjerano dobru igru i činilo se da ćemo “bez ispaljenog metka” izgubiti taj meč, no Prevljak je golom u trećoj minuti sudijske nadoknade pogodio za 1:1 i otvorio vrata našem timu da se nastaviti boriti za prvo mjesto u Ligi nacija.

S druge strane, u meču protiv Rumunije naš tim je u fazi napada izgledao puno bolje, a kruna takve igre došla je sredinom drugog poluvremena kada se lopta nakon centaršuta Duljevića s lijeve strane odbila direktno na nogu Prevljaku kojem nije bilo teško da pogodi i donese nam izuzetno važna tri boda.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev uoči meča protiv Crne Gore izjavio je da očekuje odgovoran pristup nogometaša koji će donijeti željeni rezultat.

S obzirom na gust raspored, za očekivati je da će biti i promjene u sastavu.

“Nije lako igrati četiri utakmice u desetak dana, zato smo pozvali više igrača za ovaj ciklus. Bitno je da odigramo odgovorno i siguran sam da ako to ispunimo, da ćemo se nazad vratiti sretni.

Sigurno će biti promjena u sastavu, ali ne mogu precizirati koliko”, rekao je Petev – prenio je Klix.

Crnogorci, pak, nakon pobjede protiv Rumunije rezultatom 2:0 u prvom meču naše grupe doživjeli su poraz u gostima od Finske, a rezultat susreta u Helsinkiju bio je 2:0. Crnogorci su tako odigrali dvije potpuno različite utakmice u samo četiri dana i s tim u vezi teško je procijeniti u kakvom stanju će dočekati meč protiv Zmajeva.

“Igrači su protiv Rumunije odgovorili na najbolji mogući način. Ako ponovimo takvu igru, siguran sam u pozitivan rezultat. BiH je reprezentacija koju mnogo cijenimo, koja u svom timu ima igrače koji igraju u jakim evropskim klubovima, predvođene Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem. To je reprezentacija koja zaslužuje svaki respekt. Međutim, naš cilj je jasan, ponoviti borbenost, agresivnost i onaj odnos prema igri koji smo imali u posljednje dvije utakmice na svom terenu protiv Grčke i Rumunije i uz podršku navijača siguran sam da možemo da ostvarimo naš cilj”, rekao je Miodrag Radulović selektor Crne Gore.

Ovo će biti treći međusobni duel protiv Crnogoraca od kada je ova država samostalna, a do sada smo odigrali dva prijateljska susreta i to u maju 2018. godine te u junu prošle godine. Oba susreta su završila nepopularnim rezultatom 0:0.

Samim tim, jasno je da će ovo biti prvi međusobni duel protiv Crne Gore u zvaničnim takmičenjima, a napominjemo da ćemo Crnogorce dočekati u susretu 5. kola Lige nacija koji je na rasporedu 23. septembra ove godine.

Što se tiče naše reprezentacije, najveći upitnik stoji iznad imena kapitena Edina Džeke koji je povrijedio koljeno u meču protiv Rumunije, ali po svemu sudeći bit će spreman za nastup.

Od prve minute trebao bi igrati Miralem Pjanić, a bit će zanimljivo vidjeti u kojoj formaciji će Petev zaigrati u današnjem meču jer je tokom svog mandata većinom koristio sistem 3-5-2, dok je u posljednje dvije utakmice igrao s četiri igrača u odbrani, tri u veznoj liniji i tri u napadu (4-3-3).

Italijanski sudija Daniele Orsato dijelit će pravdu u današnjem meču. UEFA je na svojoj zvaničnoj stranici objavila da će uz Orsata pravdu u Podgorici dijeliti njegovi sunarodnjaci Alessandro Giallatini i Fabiano Preti, dok će četvrti sudija biti Matteo Marchetti, također iz Italije.

Posljednji put Orsato nam je dijelio pravdu u meču protiv Francuske na Grbavici kada su Zmajevi izgubili rezultatom 1:0.

Susret u Podgorici se igra u subotu s početkom u 20:45, a direktan TV prijenos osigurala je državna televizija BHT 1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.