Hrabri otac Muriz Memić otvoreno je i javno progovorio o novom suđenju: ‘Alisa se dobro sjeća, da se toga ne sjeća!’

Nakon što je Apelaciono odjeljenje prije mjesec usvojilo žalbu i ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH u predmetu ‘Dženan Memić’, naredne sedmice počinje pretres pred Apelacionim vijećem. U Sudu BiH za 16. maj zakazan je pretres na kojem će biti ponovljeno suđenje Alisi Ramić (bivša Mutap), Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću.

Drugostepeni postupak vodit će se pred Apelacionim vijećem Suda BiH kojim će predsjedavati sudija Staniša Gluhajić.

“Ovo je ponovljeni postupak u kojem se terete za organizovani kriminal nakon ukidanja oslobađajuće presude za Alisu Ramić i ostale”, izjavio je Muriz Memić ra portal Radiosarajevo.ba.

O tome kakav ishod porodica Memić očekuje, otac Dženana kaže da sve ovisi o dokazima koje Tužilaštvo BiH ponudi.

“Sve zavisi hoće li njihovi advokati imaju svjedoka, jer u prošlom postupku nisu imali svjedoka. Ja vjerujem da će Tužilaštvo BiH imati nove svjedoke jer je Branko Perić odbio svjedočenje doktora Kemala Dizdarevića koje je jako bitno”, dodao je Muriz Memić.

Kako kaže, doktor Dizdarević je rekao u nalazu iz 2016. godine da Alisa nema amneziju.

“Znamo kako je doktor svjedočio i znamo da je čak javno iznosio kako su ga pozivali neki da odustane od svog mišljenja”, dodao je.

Nakon pretresa slijedi nekoliko ročišta

“Ne bi ovo trebalo trajati dugo koliko je ovaj postupak prvi trajao – oko godinu i po dana je trajao prvi postupak. Ovo bi trebali ići kraće, dva, tri ročišta i to je to. Ja očekujem da budu okrivljeni, jer ima dokaza koje Branko Perić očito namjerno nije vidio. Jasno je – Dženan je ubijen, neko je to zataškavao.

Ti ljudi su bili u sudnicama, a Branko Perić ih je oslobodio”, izjavio je Muriz Memić i dodao:

“Slavili su nakon oslobađanja optužbi, a ja sam im rekao da bezveze slave, samo su bezveze i pare potrošili na muziku i slavlje. Sad ponovo moraju doći u sudnicu.”

Muriz Memić se nije umorio od ove borbe.

“Vrijeme je više da se to privodi kraju, ovo je osma godina. Bit će još sudskih postupaka… Jasno je – ako je neko ubijen, neko mora i odgovarati. Šta smo uradili ako ovo ne dovedemo do kraja. Rješavanje slučaja ‘Dženan Memić’ značilo bi reformu pravosuđa BiH. Ne treba mijenjati zakon, samo ga treba sprovoditi”, zaključio je Muriz Memić.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH u martu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu “Dženan Memić”.

Pored ove pravne borbe, otac preminulog Dženana, Muriz Memić, vodi još jednu. Njega je Alisa Ramić tužila za klevetu, a prvo ročište održano je 11. aprila 2023. godine. Na tom ročištu je došlo i do verbalnog sukoba te prijetnji koje je uputio advokat Alise Ramić prema Ifetu Feragetu.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.