in , ,

Hrvati ljuti zbog novog potencijalnog poreznog udara, uvode li se poskupljenja od prvog marta?!

Ako Vlada Hrvatske usvoji prijedlog ministra financija Zdravka Marića

Ako Vlada Hrvatske usvoji prijedlog ministra financija Zdravka Marića o novim, višim trošarinama na duhanske proizvode, cigarete bi mogle poskupjeti 7,5 posto, a grijani duhan čak 75 posto, potvrđeno je u jednoj od hrvatskih komapnija iz duhanskog biznisa – prenosi Jutarnji list.

To bi, po gruboj računici, značilo da će kutija cigareta koja sada stoji 28 kuna po novom koštati 30 kuna.

– Dosad su proizvođači duhana povećanje poreznog tereta države uvijek prebacivali na potrošače, tako će biti i sada, ali o razmjerima poskupljenja rano je govoriti – kaže njihov suagovornik iz duhanske industrije koji je ponudio svoj komentar pod uvjetom da se ne spominje njegovo ime i prezime jer i njegov poslodavac, upozorio je, tek treba proučiti Marićev prijedlog i efekte tog prijedloga na cijene.

Ipak, dodao je, ono što već sada upada u oči je poskupljenje trošarine na grijani duhan s dosadašnjih 800 na 1400 kuna za kilogram.

– Budući da je prošle godine trošarina na grijani duhan povišena sa 600 na 800 kuna za kilogram, novo poskupljenje koje Ministarstvo finansija predlaže predstavlja rast porezne presije na tu vrstu proizvoda od 130 posto u samo godinu dana, što je nezabilježen slučaj u poreznoj praksi, ne samo kod nas nego i šire – komentira sagovornik.

Da takav porezni udar bude zagonetniji, grijani duhan, kako javlja Jutarnji, zauzima jedva pet posto potrošnje duhanskih proizvoda u Hrvatskoj. Ubrzani rast trošarina na grijani duhan nedvojbeno je posljedica činjenice da je riječ o novijem proizvodu koji se, uz to, znatno slabije oporezuje od cigareta zbog manje štete za zdravlje od cigareta. Nnjihov izvor kaže kako spomenuti Marićev prijedlog visinom poreznog opterećenja iskače iz uobičajene prakse oporezivanja grijanog duhana u Evropskoj uniji.

– Za izmjenu sistema trošarina uvijek postoje samo dva razloga, povećanje prihoda države i(ili) zaštita zdravlja. U slučaju grijanog duhana, očito je, nijedan od ta dva razloga nije u igri jer je, primjerice, očekivani fiskalni učinak zanemariv – dodaje naš sugovornik.

Nije tajna da je British American Tobacco uvjetovao državi zadržavanje proizvodnje cigareta u Rovinju i daljnjeg otkupa duhanskih proizvoda u Podravini i Slavoniji promjenom našeg sistema trošarina. Iz tog podatka, kao i iz činjenice da je u postupku donošenje nove direktive Evropske unije o oporezivanju duhanskih proizvoda, valja tražiti razloge ovakvom prijedlogu ministra Marića.

Najvažnije stavke u svakoj uredbi o trošarinama na cigarete su iznosi specifične i minimalne trošarine na 1000 komada cigareta, a one bi, ako Vlada prihvati ovaj prijedlog, trebale iznositi 400, odnosno 880 kuna. U oba slučaja riječ je o povećanju od 7,5 posto u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje. Slično povećanje trošarina predlaže se i za rezani duhan i cigarilose. Nove trošarine trebale bi stupiti na snagu 1. marta.

U BiH postoje metali koji Evropi očajnički trebaju, ali postoji ogroman problem: Da li će Slovenci “pokupiti kajmak”

Građani, budite na oprezu! Ozbiljno upozorenje meteorologa zbog mogućeg opasnog nevremena u BiH