Hrvatska izgleda nema niti jedan problem u državi… Plenković u Briselu poručio: ” Izbori u BiH ne trebaju biti održani po svaku cijenu”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Briselu izjavio da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini ne trebaju održati po svaku cijenu i pozvao hrvatske i bošnjačke lidere da se dogovore o Izbornom zakonu.

Istakao je da je s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini.

U obraćanju medijima je bosanskohercegovačke političare pozvao na dodatni napor za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Kazao je i da mu nije prihvatljivo održavanje izbora pod svaku cijenu.

“Ključno je na iduće izbore ići s novim, kvalitetnim Izbornim zakonom kojim će se omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići u izbore po svaku cijenu. To bi moglo ponovo dovesti u situaciju da se hrvatski narod osjeća loše te da država ne funkcioniše”, rekao je.

Uvjerava da je Hrvatska prijatelj i, kako je kazao, saveznica Bosne i Hercegovine koju žele vidjeti kao članicom Evropske unije. Plenković je poručio da Hrvatska želi pomoći kao prijateljska država na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Poruka hrvatskog premijera je upućena uoči sjednice Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) na kojem bi se trebali utvrditi sljedeći koraci političkih predstavnika Hrvata po pitanju izmjena Izbornog zakona.

O ovom pitanju su se obje strane pokušavale dogovoriti u prethodnih nekoliko mjeseci, no ne čini se da su rješenja na stolu, a glavni problemi koji koče dogovor su Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.