Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula bez imalo ustezanja poručuje: “Milorad Dodik je odjednom zainteresiran za europsku perspektivu BiH”

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula govorio je o politici proširenja Europske unije, kao i europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će govoriti pred zastupnicima Europskom parlamentu.

“Vidjet ćemo o čemu će govoriti, ali mnogo je relevantnih tema. S jedne strane Europski parlament će se u drugom pokušaju pokušati usuglasiti o paketu ekoloških zakona koje nismo izglasali zadnji put.
Jednako tako važna tema o kojoj će premijer Plenković govoriti je budućnost proširenja Europske unije”, rekao je Picula.

Kaže da se ove sedmice raspravlja o budućnosti Europe i da je Hrvatskoj posebno treba biti zanimljiva politika proširenja.

Europska perspektiva BiH

U Europskom parlamentu trebalo bi se razgovarati i o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

“Za taj prijedlog postoji interes i formalno će ga predložiti slovenski premijer. Zanimljivo je vidjeti da je iza tog prijedloga o dodjeli kandidacijskog statusa dosta šarolika heterogena koalicija političara i država.

S jedne strane tu su Slovenija i Austrija. Jednako tako, tu vrstu zagovora vidimo od Budimpešte i Varšave. Čak je i Milorad Dodik rekao da nedavno usuglašeni briselski dokument prestaje važiti ako BiH ne dobije kandidacijski status.

To je interesantno za Dodika da je odjednom iznimno zainteresiran za europsku perspektivu BiH, dok je upravo zahvaljujući i njegovoj politici BiH u višegodišnjoj blokadi”, objašnjava Picula.

Kaže da je vidljiv jedan ozbiljan raskorak između želja i mogućnosti.

“Politika proširenja postaje jedan dio mainstreama oko kojeg se raspravlja. Ja osobito smatram da je velika nepravda što i dalje traju prijepori oko pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, kazao je.

Europarlamentarac naglašava da se konačno nešto mora dogoditi s politikom proširenja Europske unije.

“Ona mora biti obnovljena. Čekaonica Europske unije se doista sada prepunila i ona se mora početi prazniti. Inače će doista postati besmisleno. Hoće li se to dogoditi s BiH, doista mi je teško kazati. Mislim da ne treba biti preveliki optimist”, rekao je on između ostalog.

Picula kaže da je sigurno da je hrvatska strana ostala malo zatečena inicijativom Slovenija da predloži kandidatski status Bosne i Hercegovine.

“Koliko će taj potez uspjeti, teško je predvidjeti. Sigurno je da će službeni Zagreb to podržati, ali koliko će to uspjeti – ja sam skeptičan”, ističe europarlamentarac u razgovoru za N1.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.