Hrvatski medij prenosi: “Iznajmljivači su spustili cijene i do 60 posto! Pa pogledajte koliko sada traže za Brač…”

Nakon što su se malo snizile cijene smještaja ponovno je krenuo buking početkom jula, pa je trenutno juli na razini lanjskog, a ukupna sezona je bolja. Barbara Marković iz nacionalne udruge obiteljskog smještaja kaže da se zbog smanjenja cijena sada vidi i veći broj domaćih gostiju na moru.

Naime, kako pokazuju službene statistike Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 10,5 milijuna dolazaka i 50,3 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i pet posto više noćenja nego lani, dok je u dosadašnjem dijelu jula ostvareno oko 3,7 milijuna dolazaka i 23 milijuna noćenja – piše Jutarnji.hr.

Očito su svi stali na loptu nakon nešto lošijeg juna i slabijeg bukinga početkom jula, što je bio alarm iznajmljivača smještaja da moraju nešto poduzeti.

I zato je dobar do njih, koji je povećavao cijene lani ili ovog proljeća, za isto toliko ih snizio.

A neki su morali ići još i niže jer ovogodišnji last minute nije kao lanjski. Lani je on značio višu cijenu jer je sve bilo bukirano i teško se moglo doći do sobe.

Ove godine, to znači smanjivanje cijena u odnosu na već smanjene cijene jer potražnja nije tako velika.

-Što se tiče privatnog smještaja, radimo punim kapacitetima, visoka je sezona. Bilo je i za očekivati da ćemo u ovom dijelu godine biti dobro popunjeni.

Čula sam da su neke vile praznije nakon 15. kolovoza. No, vjerujem da će last minute ponude i to popuniti.

Neki su, nažalost, podigli nerealno cijene za 30, 40 ili čak 50 posto u odnosu na lani, a sada su ih morali snižavati za 60 posto – ističe Barbara Marković iz nacionalne udruge obiteljskog smještaja. Veli da se zbog smanjenja cijena sada vidi i veći broj domaćih gostiju na moru.

-Sada možete bez problema naći apartman u centru Brača za četiri osobe za 100 eura na noć. Lani je takav apartman bio 250 eura na noć.
Čini mi se da je to sada neka pristojna razina koju si može priuštiti i domaći gost. Zato ih je sve više – govori Marković. Vjeruje da će svi biti dobro popunjeni do 15. septembra, a onda se nada da će se sezona i produžiti.

  • A lani nije radila Španjolska, Grčka i normalno je da su se dizale cijene. Sad su se svi vratili i morali smo ih korigirati. Sada se last minute ponude u prosjeku smanjuju za nekih 20 posto. No, svako zlo je za nešto dobro. Vjerujem da smo iz čitave priče nešto i naučili – ističe Marković.

Trenutno ni u Istri nema praznih kuća za odmor, kao što je bio slučaj krajem juna, jer su vlasnici vidjeli da je vrag odnio šalu. Kako nam kaže Igor Macan, direktor turističke agencije Istria Lux iz Svetvinčenta koja posreduje u iznajmljivanju 150 kuća za odmor i vila s bazenima u Istri, vlasnici su vratili cijene na prošlogodišnje.

-Problem je bio u tome što su negdje od siječnja najave oko bukinga u medijima bile odlične, govorilo se da će on biti rekordan. Polazeći od toga, vlasnici su dizali cijene. No, mi smo ih još u martu upozoravali da to ne čine i da ih smanje, posebno u lipnju i početkom srpnja.

No, kako su vlasnici imali dvojake informacije, neki su odlučili čekati do kraja. I sada su na kraju morali vratiti cijene na prošlogodišnje. Neki su i za popunjenje ‘rupa‘ morali posegnuti za last minute ponudom, pa je ta cijena i niža od one lani – pojašnjava Macan.

Kaže da se jednostavno loše procijenilo jer se nije uzelo u obzir da se vratila konkurencija i da je inflacija u Europi “udarila” po džepu potrošača.

-No, i dalje odlično prolaze ona najbolje i najskuplje kuće koje su dizajnerski uređene. Najslabije se prodaju prosječno uređene kuće – dodaje. A trenutačno se cijena najma kuća za odmor s bazenima u Istri s dvije sobe kreće od 1600 do 3000 eura sedmično.

Prema informacijama iz Turističke zajednice Istre, privatni smještaj je po brojkama za dosadašnji dio sezone od početka godine na razini lanjske, no to se svejedno smatra padom jer je od početka godine u ovom segmentu 20 hiljada postelja više.

Raste broj noćenja u hotelima između za šest do sedam posto, u kampovima za četiri posto. Direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević objašnjava nam da je Istra i dalje u plusu za čak 550 hiljada noćenja zahvaljujući dobroj predsezoni.

Tek se prije sedam dana situacija popravila, a u nastavku same špice sezone očekuje se i bolja situacija jer dolaze Bavarci kojima počinju školski praznici.

-Glavna turistička tržišta su nam ukupno gledajući brojke od početka godine do današnjeg dana u plusu, dakle Njemačka, Italija, Slovenija, Austrija. Pad imamo iz Češke i Nizozemske, i to se prije svega akumuliralo u srpnju.

U julu dosad imamo i tri posto manje Nijemaca, ali zbog praznika u Bavarskoj očekujemo da će se to popraviti – tumači. No, smatra da i dalje moramo biti oprezni zbog konkurencije koja ne samo da se vratila, nego pokušava povoljnijim prilikama pridobiti goste.

  • Nije samo ovdje problem u cijenama smještaja. Jako smo skupi u izvanpansionu, restoranima i trgovini. Ove godine to neće biti problem, no iduće ćemo vidjeti na koji način su gosti percipirali te cijene – ističe Ivošević.

Naime, Istra se u cijenama, a tako i ostatak Jadrana, izjednačila s Italijom ili Španjolskom, a do sada njemački gost Hrvatsku nije tako percipirao. Na bukingu za iduću godinu dat će ocjenu je li Hrvatska zaslužila imati takve cijene ili ne.

No, kako bi rekli mnogi turistički djelatnici, čak i nije problem u rastu cijena jer one rastu već godinama.

Problem je kada, primjerice, i oni “basic” restorani koji nemaju uslugu ni hranu na razini kvalitetnijih po istim cijenama prodaju svoje proizvode. E, to bi gost na kraju mogao kazniti. Jer ćevapčići su ovog ljeta na obali dosegnuli cijenu od 14 do 16 eura.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.