Hrvatski mediji u nevjerici nakon glasanja u Evropskom parlamentu: “Sankcije šerifu RS nisu podržali HDZ-ovci…”

Europska unija osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, navodi se u amandmanu koji je usvojen danas u Europskom parlamentu uprkos hrvatskom protivljenju.

Hrvatski medij 24sata.hr objavio je tekst pod nazivom “HDZ uz Dodika! Nisu podržali EU sankcije šerifu RS”.

U tekstu se navodi da su amandman podnijeli zastupnici Pedro Marques, SDP-ov Tonino Picula i Thijs Reuten. Za njega su glasala 504 zastupnika, protiv su glasala 93 zastupnika, među njima, kako smo naveli, HDZ-ovi zastupnici, a njih 72 su bili suzdržani.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, obranu, i sigurnost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, navodi se u amandmanima, kako je objavio na Twitteru zastupnik Thijs Reuten.

Nakon glasanja o amandmanima, Europski parlament je usvojio izvještaj Odbora za vanjske poslove o vanjskoj i sigurnosnoj politici. No, izvještaji Europskog parlamenta ili rezolucija nisu obvezujući za Europsku uniju.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.