Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman pisao šefu NATO-a Stoltenbergu zbog BiH i upozorio ga na posljedice ako Hrvatska ne bude dio vojne misije

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman je obrazložio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zašto bi Hrvatska trebala učestvovati u misiji u Bosni i Hercegovini.

Upozorio je na moguće posljedice po NATO ako joj se to uskrati.

Grlić Radman je uputio pismo prvom čovjeku najsnažnijeg vojnog saveza na svijetu u kojem je Hrvatska od 2009. godine. U pismu je istakao ono što smatra principijelnim stavom Hrvatske.

“Ostaje principijelan stav Hrvatske da učešće u takvoj misiji mora biti otvoreno za sve saveznice, jer je to naše inherentno pravo, što je navedeno u preambuli Sjevernoatlantskog sporazuma kroz odlučnost da ujedinimo napore za kolektivnu odbranu te za očuvanje mira i sigurnosti.

Tokom diskusije sa Alijansom omogućili smo relevantne činjenice i objašnjenja, zauzimajući konstruktivan i staložen pristup”, ocijenio je šef diplomatije Hrvatske u pismu koji je objavio portal Istraga.

Objasnio je zašto misli da Hrvatskoj treba biti omogućeno da učestvuje u vojnim misijama u Bosni i Hercegovini.

“S tim u vezi, dopustite mi da još jednom istaknem činjenicu da ne postoje pravne, kao i to da ne bi trebale postojati bilo kakve političke prepreke ili zabrinutosti za učestvovanje Hrvatske u bilo kojoj misiji ili operaciji NATO-a.

Osim toga, moguće isključenje Hrvatske ne bi bilo samo diskriminatorno za saveznicu, u ovom slučaju za Hrvatsku, već bi je dovelo u nepovoljan položaj u odnosu na moguće operativne partnere”, konstatovao je.

Prema njegovim riječima, to bi bilo u suprotnosti sa obavezama, pravima i odgovornostima koje proizilaze iz članstva u NATO-u.

“Vjerujemo da vaš stav u vezi sa učešćem jedne saveznice u NATO-ovoj misiji u Iraku govori u prilog našem stavu”, dodaje.

Grlić Radman je upozorio na posljedice ako se Hrvatskoj uskrati njeno učešće.

“Takva diferencijacija mogla bi biti politički veoma štetna za savezničko jedinstvo i solidarnost, postavljajući štetan presedan za buduće napore našeg saveza.

S obzirom na trenutno pogoršanu sigurnosnu situaciju u Evropi, koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, te imajući u vidu destabilizirajuće djelovanje trećih strana na Zapadnom Balkanu općenito, a posebno u Bosni i Hercegovini, slanje poruke o razjedinjenosti saveznika bilo bi posebno opasno”, poručio je.

Smatra da je uloga Hrvatske tokom ratnih 90-ih također u prilog njenoj namjeri.

“Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, dopustite mi da vas podsjetim da je Hrvatska 90-ih godina bila ključna za osiguranje podrške, vojne i humanitarne pomoći te u konačnici za osiguranje i implementaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Po pozivu bosanskohercegovačkih vlasti na osnovu Splitskog sporazuma iz 1995., pomoć Hrvatske bila je ključna za oslobađanje velikih dijelova Bosne i Hercegovine, stvarajući pretpostavke za zaključivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir”, mišljenja je Grlić Radman.

Kako je istakao, posljedično, Hrvatska je olakšala raspoređivanje i uspješnu misiju vojnih aspekata ovog sporazuma. Pozvao se i na pravnu analizu, za koju je Stoltenbergu naveo da je priložena uz ovo pismo.

“Ispunjavajući svoju ograničenu obavezu iz člana 3 Aneksa 1A sporazuma, Hrvatska je time pomogla omogućavanju kasnijih misija, uključujući EUFOR-ovu operaciju Althea. Povodom određenih prigovora iz prošlosti, koji se neopravdano odugovlače 27 godina, uz pismo prilažemo pravnu analizu o hrvatskom učešću”, ukazao je.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu te je imao poruku za generalnog sekretara NATO-a.

“Mora se osigurati pravedna, poštena i razborita pravila o učešću svih saveznica u svim operacijama i misijama koje vodi NATO, uključujući i potencijalnu novu misiju NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Budući da Vlada Republike Hrvatske cijeni vaše vodstvo i posvećenost uspjehu našeg saveza, vjerujem da možemo računati na vašu podršku po ovom pitanju u korist savezničkog jedinstva, kao i stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je Grlić Radman.

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je nedavno izjavio da će Hrvatska učestvovati u NATO-ovim misijama u Bosni i Hercegovini. Tada je NATO-u poručio da je bolje da se ne suprotstavlja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.