I ovo je moguće, Željko Komšić pozdravio je evropsku bruku: “Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća i poruku o održavanju izbora”

Podsjećamo gospodine Komšiću, Vijeće Evropske unije usvojilo je danas u Briselu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, 23 zemlje članice za formulaciju “konstitutivnih naroda” uprkos protivljenju četiri zemlje članice.

Konstitutivni narodi su bruka

Bruka je da se Komšić nije dotakao činjenice da je Vijeće Evropske unije “floskulu konstutivnih naroda” formuliralo. Itekako je bruka!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je zaključke Evropskog vijeća, a posebno poruku o održavanju izbora u oktobru ove godine. I to je uredno. Ali, o konstitutivnosti ni riječi…

“Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća o potrebi provođenja reformi sukladno Mišljenju Evropske komisije. Evropsko vijeće je još jednom pozivajući se na Mišljenje EK poručilo da BiH treba biti uređena kao i sve članice Evropske unije”, rekao je Komšić.

Naglasio je da su neuspjeli napori zvaničnika Hrvatske o odgađanju izbora također važna i jasna poruka za bh. institucije.

Evropsko vijeće raspravljalo je o produženoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Evropska unija ponovila je svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Zaključak je da lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Navodi se da je Evropska unija spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu.

Podsjećamo gospodine Komšiću, Vijeće Evropske unije usvojilo je danas u Briselu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, 23 zemlje članice za formulaciju “konstitutivnih naroda” uprkos protivljenju četiri zemlje članice.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić ranije je kazao za portal Radiosarajevo.ba kako Hrvatska bezobzirno koristi svoj status u EU i pokušava na silu nametnuti Čovića kao “legitimnog” predstavnika bosanskih Hrvata.

“Ovo je pokušaj da se ponovo pokrenu razgovori oko Izbornog zakona BiH na premisama HDZ-ovog koncepta “konstitutivnih naroda”, legitimnog predstavljanja i “evropskog puta” čiji je predvodnik Čović, pokazuje licemjerje, cinizam i neodgovornost pojedinih evropskih država koje bi prvo trebale primijeniti koncept “konstitutivnosti” u svome ustavnom poretku”, izjavio je prof. Lavić za portal Radiosarajevo.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.