Iftar u restoranu Tešnjaka Belmina Čostovića u Njemačkoj: Topa, somuni i bosanski specijaliteti

Bez somuna i tope teško je zamisliti iftar u Bosni i Hercegovini. Svaki ramazan prije iftara ispred pekara stvore se redovi, jer svi žele imati svježe i vruće somune za iftar.

Bosanci i Hercegovic u Njemačkoj sa nostalgijom za vrijeme Ramazana govore o topi i somunima, ali i bosanskim specijalitetima i sjećaju se lijepih dana u domovini.

Ipak, u nekoliko restorana u Njemačkoj oni mogu uživati u pravim somunima i topi, ali i drugim bosanskim specijalitetima.

Jedno od tih mjesta je i “Traditionelle Balkankuche by Belmin”, mali restoran u Ehingenu kod Ulma.

Naime, Tešnjak Belmin Čostović, nakon što je deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu, 2021. godine odlučio je nastaviti biznis u Njemačkoj i otvorio je ovaj restoran.

“Drago nam je što za naše ljude možemo pripremiti iftare kao u našoj Bosni. Lijepo je da se za vrijeme ovog svetog mjeseca naši Bosanci i Hercegovci kod nas osjećaju kao u domovini.

Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice…

Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama.

Šta bi bio iftar bez tope i somuna. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina.

Za vrijeme iftara puštamo naše sevdalinke”, govori Čostović koji goste uslužuje u tradiconalnoj bosanskoj nošnji sa fesom na glavi.

Kako kaže, nije se pokajao što je Italiju zamijenio Njemačkom.

“Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija.

Kod nas je kvalitet na prvom mjestu. Balkanci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta.

Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca”, kaže na kraju Belmin.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.