Igor Stojanović “hladno” odbrusio Miloradu Dodiku: Ne postoji nikakvo “muslimansko ujedinjenje” protiv RS‐a ili protiv Hrvata

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović reagovao je na izjave Milorada Dodika, poručivši da ne postoji nikakvo muslimansko ujedinjenje protiv RS‐a ili protiv Hrvata, kako on to interpretira.”Ne postoji nikakvo muslimansko ujedinjenje protiv RS‐a”, ističe on.

“O državnoj imovini odluke će donositi državne institucije. Ne postoji nikakvo muslimansko ujedinjenje protiv RS‐a ili protiv Hrvata, kako ga Milorad Dodik naziva.

Postoji dogovor da se zaštiti državna imovina i oprez da separatističke prijetnje izuzmu nešto što pripada državi BiH i svim njenim građanima. Da se na kraju nešto državno proda, a da u tome ne odlučuju državni parlament i državne institucije”, naveo je Stojanović.

Napominje da nije Bošnjak musliman i da će odbrana imovine, o kojoj će odlučivati državni parlament i druge instance vlasti shodno svojim nadležnostima, ostati njegov prioritet odbrane državne imovine.

“Svi znamo da je Bosna i Hercegovina konstituisana Dejtonskim sporazumom kontinuitet Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Niko ne ugrožava bilo koga zaštitom državne imovine. Zbog ekonomske krize u kojoj se nalazi RS, ne može se trgovati Bosnom i Hercegovinom”, kazao je.

Dodao je da kvalifikacije gospođe Cvijanović da član predsjedništva Denis Bećirović treba urediti Federaciju BiH, a ne komentarisati RS, nisu na mjestu.

“Ne želi FBiH trgovati državnom imovinom da bi riješila nagomilane finansijske probleme.

Nego RS. FBiH i sa krizom vlasti ima mnogo bolje ekonomske pokazatelje od RS-a i nema potrebu da bilo šta prodaje i zalaže.

A spremni smo i na saradnju kako bi cijela BiH bila ekonomski razvijenija. To će nova vlast u FBiH, čim se uspostavi, i pokazati”, rekao je.

Istakao je da je jedan od ključnih problema u našoj zemlji politička podjela.

“Umjesto da se usredotočimo na zajedničke ciljeve i interese, previše se vremena i energije troši na obračune i sukobe među političkim liderima. To nije samo neproduktivno, već i štetno za našu zemlju. lako se ovi problemi čine prevelikima za rješavanje, moramo se nadati i raditi na tome da ih prebrodimo”, naglasio je.

Na kraju poručuje da moramo tražiti liderstvo koje će nas ujediniti i usmjeriti naše napore ka zajedničkim ciljevima, a ne na međusobne sukobe.

“Svima mora biti jasno da je država i državna imovina neupitna, a saradnja za prevazilaženje problema neminovna. Bez obzira da li ste Srbin, Bošnjak, Hrvat ili Ostali”, zaključio je.

Podsjećamo, Dodik je nakon upozorenja Denisa Bećirovića da se ne igra sa vatrom i da separatistički potezi mogu ugroziti mirovni proces, poručio Bećiroviću da se ne igra sa Republikom Srpskom i Srbima.

“Mi nismo spremni da žrtvujemo mir ni za šta, pa ni za RS, ali nismo spremni da žrtvujemo RS za neustavnu BiH”, kazao je danas Dodik.

Rekao je da ako Bećirović prihvata Dejtonski sporazum onda nemaju nikakav problem, ali da ako kao ostali bošnjački političari će jedno govoriti, a drugo raditi mora znati da to neće proći.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.