Imenovan novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), prestao mandat Osmana Mehmedagića, funkciju preuzeo Almir Džuvo

Vijeće ministara BiH je na današnjoj drugoj održanoj sjednici imenovalo Almira Džuvu za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), čime je zvanično prestao mandat Osmana Mehmedagića.

Kako je saopšteno, Vijeće ministara BiH jednoglasno je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo pojedinačna rješenja o imenovanju Almira Džuve za generalnog direktora i Riste Zarića za zamjenika generalnog direktora na mandatno razdoblje od četiri godine, počev od 28. 2. 2023. godine, te Damira Bevande u drugom mandatu za glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).

“Prethodno su pojedinačnim rješenjima s dužnosti generalnog direktora OSA-e BiH i zamjenika generalnog direktora zbog isteka mandata razriješeni Osman Mehmedagić i Trifko Buha s danom 27. 2. 2023. godine.

Vijeće ministara BiH imenovalo je novo rukovodstvo OSA-e BiH i rješenjem razriješilo dosadašnjeg generalnog direktora OSA-e BiH i njegovog zamjenika zbog isteka mandata jer su na te pozicije imenovani 19. 11. 2015. godine.

Sjednici Vijeća ministara BiH danas je prethodila druga sjednica Izvršnog obavještajnog odbora na kojoj su bili nazočni predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i zamjenici predsjedateljice ministar financija i trezora Zoran Tegeltija i ministar obrane Zukan Helez”, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Džuvo je bio direktor OSA-e do 2015. godine, a na tu poziciju je postavljen kao profesionalni policajac s iskustvom u obavještajnoj službi Federacije BiH (FOSS). Nakon direktorske fotelje u OSA-i bio je šef Misije BiH pri NATO-u.

Prije ovih angažmana Džuvo je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (2000. – 2002. godine, ispred SDP-a).

Imenovan je i njegov zamjenik koji dolazi iz reda srpskog naroda, a to je SNSD-ov prijedlog Risto Zarić, bivši savjetnik Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

Također je imenovan i glavni inspektor OSA-e, a to je Damir Bevanda kojem je obnovljen mandat.

Ranije danas je održana još jedna sjednica Vijeća ministara BiH međutim na dnevnom redu nije bilo ovo imenovanje. Sjednica je završena danas, a nova na kojoj je imenovano rukovodstvo OSA-e, je dogovorena za 16:00 sati nakon što završi sjednica Komisije za izbor i imenovanja.

Izvršno-obavještajni odbor

Ostali kandidati za nasljednika Osmana Mehmedagića, čiji mandat je istekao, još ranije su “otpali” jer nisu ispunjavali ono što se traži za šefa obavještajne službe, ali kako se navodi, nisu imali ni dovoljnu naklonost međunarodne zajednice – javlja Klix.ba.

Da Džuvo uživa ugled kod Amerikanaca govori pismo direktora CIA-e Johna Brennana iz 2015. godine u kojem on izražava zadovoljstvo saradnjom sa OSA-om i njenim direktorom.

ČITAJTE I OVO: Porodica iz Njemačke doselila u Bosnu i Hercegovinu, podijelili su svoja iskustva: “Ovdje smo pronašli mir i toplotu”

Predsjedništvo BiH i zajednička komisija oba doma parlamenta, koji su zaduženi za nadzor rada OBA-e trebalo bi da su ranije dali zeleno svjetlo, kao i Izvršno-obavještajni odbor.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.