Inauguracija novoizabranih članova Predsjedništva BiH: Bećirović, Cvijanović i Komšić položili zakletvu

U 13 sati počela je konstituirajuća sjednice Predsjedništva BiH, a uoči ceremonije počele su pristizati zvanice.

Položili zakletve

Stigli su brojni domaći političar, strani ambasadori i diplomate te međunarodni zvaničnici, a tu su i predstavnici drugih institucija naše države.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić položili su svečanu zakletvu.

Današnjim polaganjem zakletve novih članova, mandat i zvanično završava Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku, dok Komšić nastavlja s radom još četiri godine.

Certifikate im je uručio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

Ovo je osmi saziv Predsjedništva BiH, a prvi u kome će žena obavljati funkciju kolektivnog šefa BiH. Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, prema uhodanoj rotaciji, bit će Željka Cvijanović.

Nakon polaganja zakletve novoizabrani članovi Predsjedništva BiH održavaju govore.

Odlazeći saziv ostat će upamćen po brojnim svađama, zakulisnim radnjama i blokadama. Najveću šaradu definitivno je pravio lider SNSD-a Milorad Dodik koji je u svoj kabinet jednom prilikom čak doveo harmonikaša dok je godinama sprečavao donošenje brojnih bitnih odluka u interesu građana BiH.

U Predsjedništvo BiH je stigao ukrajinski diplomata Serhii Miniailo, američki ambasador u BiH Michael Murphy, zatim, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kao i predstavnici iz Japana i Kine.

Stigao je i ambasador Velike Britanije Julian Reilly.

Među prisutnima su i Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Nermin Ogrešević, koji su inače gosti Denisa Bećirovića.

Tu je i federalni premijer Fadil Novalić kao i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, kao i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije za BiH kao i predstavnik Vatikana.

Uskoro vam donosimo i šta su sve rekli Cvijanović, Komšić i Bećirović na inauguraciji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.