Informaciju i zvanično potvrdilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine: Formiran predmet protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida

Kada je lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 21. februara na press konferenciji u Banja Luci otvoreno negirao genocid, pitali su državno Tužilaštvo da li će po službenoj dužnosti pokrenuti istragu u ovom slučaju.

Budući da je informacija od interesa za javnost, a da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može po službenoj dužnosti pokrenuti istragu protiv predsjednika RS-a, iz te institucije su na upit Klix.ba odgovorili:

“U Tužiteljstvu BiH ima formiran predmet koji je u radu kod postupajućeg tužitelja.

U ovom trenutku, više informacija ili detalja, ne možemo davati”.

Negiranje genocida na press konferenciji u Banja Luci nije bilo prvi put da Dodik negira genocid u Srebrenici,

iako je odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Iz Tužilaštva BiH ranije su sugerirali da zbog nedostatka sudske prakse u ovakvim predmetima, centri za edukaciju sudija i tužilaca u 2023. godini angažuju međunarodne eksperte iz Evropskog suda za ljudskih prava ili drugih zemalja Evropske unije kako bi radili na edukaciji policijskih službenika, sudija i tužilaca u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.