Inspekcija iz Tešnja potvrdila: Ekološki incidenti u rijeci Usori

Iz Općine Tešanj potvrđeno da su na rijeci Usori zabilježeni ekološki incidenti.

Nakon prijave Udruženja ribolovaca (petak 02.jula) o icidentnoj situaciji u rijeci Usori, Sanitarno-vodni inspektor Općine Tešanj izašao je na lice mjesta i utvrdio da na potezu od Alibegovačkog mosta do brane u Kraševu ima mrtvih riba koje su plutajući bile zaustavljene na brani.

O incidentu je obavješten Federalni vodni inspektor i Agencija za vodno područje rijeke Save, koji su angažovali JP RAD na uzorkovanju vode za analizu.

Na licu mjesta su bili prisutni službenici Policijske stanice Tešanj koji su o navedenom upoznali dežurnog Kantonalnog tužioca i Kantonalnog veterinarskog inspektora koji je pozvan da izvrši uzorkovanje mrtve ribe.

Obaviješten je i inspektor Općine Usora da poduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti. Na navedenom potezu uzvodno od brane, Sanitarno-vodni inspektor odredio je šest sumnjivih lokacija za uzorkovanje o čemu je sačinjena fotodokumentacija.

Po povratku sa terena, kontrolišući stanje rijeke Tešanjke uzvodno od ušća prema Tešnju, istog dana je u blizini mosta za Čifluk kod Toplane, uočeno onečišćenje rijeke sa krvlju. Tragom se došlo do nelegalne klaonice u vlasništvu fizičkog lica, nakon čega su poduzete nužne inspekcijske mjere na licu mjesta, stoji u saopćenju objavljenom na Facebook stranici općine Tešanj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.