Interesantne informacije za bh. dijasporu: Aerodrom u Tuzli bi mogao postati Wizz Airova baza, moguće i povećanje broja letova

Međunarodni aerodrom u Tuzli od prošle godine se nalazi u problemu, a nakon što je niskobudžetna aviokompanija Wizz Air povukla svoja dva bazna aviona te drastično smanjila broj operacija. Međutim, prema informacijama koje su se pojavile to bi moglo biti promijenjeno, s obzirom da opcija otvaranja ponovne baze postaje izvjesna. Ove informacije su posebno interesantne za mnogobrojnu bosanskohercegovačku dijasporu.

Međunarodni aerodrom u Tuzli duži niz godina predstavljao je bazu niskobudžetne aviokompanije Wizz Air, a upravo uz pomoć nje ta zdračna luka je doživjela ekspanziju poslovanja.

Na zadovoljstvo najprije putnika koji su po prilično niskim cijenama putovali u evropske destinacije saradnja sa Wizz Airom se odvijala, ali veliki problem je nastao prošle godine kada je kompanija donijela prilično bolnu odluku.

Ona se ogledala u zatvaranju baze, povlačenju svojih aviona te drastičnom smanjenju broja operacija iz Tuzle. U ovome trenutku sa tamošnjeg aerodroma se jedino može letjeti ka Dortmundu, Baselu i Memmingenu. Izvjesno tako bi moglo biti i u samom početku aprila kada na snagu stupa ljetni red letenja iz Tuzle.

Međutim, to bi mogla biti kratkotrajna opcija jer informacije kojima raspolaže Klix.ba, Wizz Air je zainteresiran za proširenje broja sedmičnih operacija, što će im omogućiti ponovno stavljanje u opticaj većeg broja aviona koje su morali poslati na vanredne inspekcijske preglede.

Izvor portala Klix.ba navodi da je prije nekoliko dana u Budimpešti održan sastanak, a tom prilikom je otvorena i mogućnost ponovnog baziranja jednog aviona u Tuzli.

Kako je rečeno, nešto ranije Wizz Air je izvršio i anketiranje zaposlenika sa pitanjem da li su zainteresirani za povratak u grad soli.

Izvjesno, u Tuzli bi mogao biti stacioniran jedan od Airbusovih aviona A320neo koji se vraća u Wizz Airovu flotu nakon ranije spomenutog vanrednog inspekcijskog pregleda motora. U ovome trenutku, kako se saznaje, od ove aviokompanije na pregledu se nalazi 50 aviona, a svaki od njih za sebe veže okvirno 20 članova posade, odnosno kabinskog osoblja.

Inače, sa tuzlanske piste trenutno u svom redovnom kapacitetu jedino leti Wizz Air, a nakon što je ranije prekinuta saradnja sa grčkom aviokompanijom Lumiwings koja je potrošila dva i po miliona KM dodijeljene subvencije u decembru prošle godine.

Prema riječima tog izvora, menadžment tuzlanskog aerodroma trenutno vrši pregovore i sa jednom inozemnom aviokompanijom koja bi za početak mogla uvesti jednu direktnu liniju.

Također, u junu ove godine će biti povećan broj charter letova za Antaliju, a riječ je o njih četiri sedmično. Freebird će imati tri, a Tailwind jednu, što će doprinijeti finansijskom segmentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.