Loša popunjenost aviona u Tuzli, obustavljena prodaja karata zbog problema u sistemu, direktor aerodroma se oglasio

Aviokompanija Lumiwings u januaru i februaru ove godine nije ostvarila očekivani rezultat u broju prevezenih putnika sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a zbog optimizacije sistema trenutno je onemogućena online prodaja karata, potvrđeno je. Grčka aviokompanija Lumiwings u decembru prošle godine uspostavila je poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, sa letovima ka zemljama Evropske unije, a nedavno im je omogućeno i obavljanje saobraćaja ka Istanbulu.

Kako je potvrđeno, upravo uvođenje prodaje karata ka Turskoj dovelo je do određenih problema na online platformi, zbog čega se moralo pristupiti njenoj optimizaciji.

U ovome trenutku nemoguće je izvršiti online kupovinu karata i za ostale destinacije.

“Konačne informacije nemamo, ali očekivano je u pitanju optimizacija sistema za letove koji su u redu letenja do 31. marta ove godine. Ubrzo bismo trebali konkretne informacije jer diskreciono pravio avioprijevoznika je usaglašavanje frekvencije i polaske aviona”, kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Grčka aviokompanija prvi let iz Tuzle je ostvarila u decembru prošle godine, a popunjenost aviona je bila na zavidnom nivou. Međutim, pokazatelji za početak 2024. nisu najbolji.

“Januar i februar općenito nisu popularni mjeseci za letove, ali Lumiwings nijedan let nije otkazao. Avion je uspješno operirao, a odziv putnika je mogao biti znatno bolji. On nije bio onakav kakvim se očekivalo i kakvim su svi parametri pokazivali od interesovanja putnika.

Destinacija ka Stockholmu, koju smo mi imali i ranije u proteklom periodu je imala najlošiji odziv putnika, ali i sve one nove koje smo uveli nisu na zadovoljavajućem nivou”, dodao je Halilčević.

Inače, Lumiwings je saradnju sa tuzlanskim aerodromom uspostavio shodno subvenciji od dva i po miliona konvertibilnih maraka. Novac je osiguran iz kantonalnog budžeta, a po prvi put Turistička zajednica TK objavila je još jedan javni poziv.

“Ovaj poziv je do velikog značaja, uzmemo li obzir da je trenutno u svijetu povećana potražnja za avionima.

Svi aerodromi u regiji, Evropi i svijetu subvencioniraju avioprijevoznike, a tim putem je krenuo i Tuzlanski kanton. Subvencijama se daje prilika putnicima da lete sa različitim avioprijevoznicima”, dodao je Halilčević.

Pored Lumiwingsa sa tuzlanskog aerodroma letove obavlja i aviokompanija Wizz air po ustaljenom rasporedu.

ČITAJTE I OVO: Od naredne godine letovi iz Sarajeva za SAD i Kanadu? Otkriveno za koje sve destinacije pregovara sarajevski aerodrom

Kako se saznaje, uskoro bi trebali biti obavljeni pregovori u kontekstu povećanja kapaciteta ove aviokompanije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.