Inzko ponizio Dodika nakon što je Ahmetovića uporedio sa Hitlerovom omladinom: Znamo da je on promovirao Karadžićevu omladinu

Nakon osam mjeseci od napuštanja čelne pozicije u OHR-u, bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko boravio je u Sarajevu.

Inzko je poručio za “Oslobođenje” kako je u glavni grad Bosne i Hercegovine stigao na “komemoraciju svom prijatelju i velikom čovjeku Jovanu Divjaku”, te objasnio da se ne želi miješati u posao svog nasljednika s pozicije bivšeg visokog predstavnika, dodajući da je upravo iz tog razloga do sada odbio sve novinarske zahtjeve za intervju.

A da ih je bilo, bilo je sigurno…

Priznat će Inzko i da je bio šokiran posljednjom izjavom Milorada Dodika na račun Adisa Ahmetovića, izvjestitelja njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan, koju je odslušao na radiju neposredno prije dolaska na komemoraciju.

Veli da to ipak “nije u stanju šutke probaviti”.

– Konsterniran sam. Govor Adisa Ahmetovića o stanju u Bosni i Hercegovini Dodika podsjeća na Hitler jugend. Ahmetović sigurno ne može biti Hitlerova omladina, a pouzdano znamo da je Dodik promovirao Karadžićevu omladinu, kaže Inzko.

Bivši visoki predstavnik ne dvoji čemu služe Dodikove uvrede, ali i pamti njegove poteze koji su ga davno raskrinkali.

– Dodik je Studentski dom na Palama lično posvetio Karadžiću, kako bi tamo stasala Karadžićeva jugend dok se u Njemačkoj, kao i u mojoj Austriji, ide u zatvor za veličanje Hitlera. Stoga je Dodik posljednja osoba na planeti koja ima pravo govoriti o Hitlerovoj omladini.

Inače, da je Dodikov modus operandi “napad je najbolja odbrana”, davno sam shvatio. Jasno mi je da želi pasivizirati Ahmetovića, međutim, uvjeren sam da će polučiti kontraefekt. Dodik je dužan izviniti se Ahmetoviću, kazao je vidno uzrujan bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, prenosi Oslobođenje.

Kao što je poznato, upravo je na inicijativu Inzka, a pod prijetnjom sankcijama, Dodik bio primoran naložiti skidanje ploče s Karadžićevim imenom sa Studentskog doma na Palama.

Ahmetović je, pak, na Dodikove sramne uvrede i optužbe reagirao u njemačkom Bildu.

– Neukusne izjave gospodina Dodika nisu me lično pogodile.

Ali njegov verbalni napad nedvojbeno dokazuje: mi, demokratske snage, razotkrili smo ga kao autokrata, rekao je Ahmetović, ističući da “ako Dodik uspije da odvoji Republiku Srpsku od BiH, a tiranin Kremlja Vladimir Putin prizna njezinu nezavisnost, postoji opasnost od novog rata u Evropi”.

– Politika ustupaka posljednjih godina je propala i sada tome mora konačno doći kraj. Vrijeme je za oštre sankcije Miloradu Dodiku i ostalim etnonacionalistima. Naprimjer, trebamo im zamrznuti imovinu, traži Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.