Ivica Dačić provocira: “Nije moguće očuvati BiH ako se ukine RS”

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je u intervjuu istakao da je važno održati zajedništvo u odbrani postojanja RS i njenom stalnom jačanju, prije svega ekonomskom, kao i u još jačim vezama sa Srbijom, te naglasio da Beograd neće dozvoliti da se pritiscima i “ispod stola” promijeni dejtonski poredak.

Dačić je za Srnu izjavio da su odnosi Srbije i RS primjer kako treba da izgledaju odnosi dvije najbliže zajednice.

– Mislim da nam drugi narodi zavide na tome kakve smo veze do sada izgradili i kakva intenzivna saradnja ide neprestano u oba smjera, ali nije to najvažnije – naglasio je Dačić.

– Takvi poslovi nas trajno vezuju jedne za druge – naveo je Dačić, te napomenuo da je Srbija i do sada ulagala mnogo u Republiku Srpsku, gdje god je bilo potrebno, što vidi kao ulaganje u samu sebe i tu nema nikakve razlike.

Dačić je istakao da i u nastupajućoj godini treba nastaviti tim putem, još intenzivnije, te dodao da se nada da će za to biti još više slobode kako epidemija virusa bude slabila.

Govoreći o zahtjevima za ukidanje RS i napadima na politiku Srbije prema BiH, Dačić je, osvrnuvši se na obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio na to koliko su i dalje jaki napori u BiH, a i izvan nje, da se ovaj poredak promijeni.

– I to ne kako je propisano – saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego nekako ispod stola, pritiscima, i to isključivo na RSu i na srpski narod. To neće tako ići i Srbija to neće da dozvoli – naglasio je Dačić.

On je napomenuo da je Srbija najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma i da samo insistira na tome da sve što je dogovoreno bude i primijenjeno i tako već četvrt vijeka.

– To je najčistija, ali i najjača pozicija i zbog toga nije uspio nijedan napor da se stanje na terenu promjeni. A u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako misle da se BiH očuva tako što će ukinuti RS? To nije moguće – istakao je Dačić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.