Ivo Komšić žestoko i bez kompleksa progovorio o Draganu Čoviću: “On je glavni saveznik rušilačke politike RS-a“

Ivo Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom agresije i jedan od rijetkih političara koji je učestvovao u gotovo svim mirovnim pregovorima, govorio je za Al Jazeeru o aktuelnoj političkoj situaciji.

-Ponašanje visokog predstavnika nije enigmatično, niti je ponašanje Čovića misteriozno. On je glavni politički saveznik rušilačke politike koja dolazi iz RS-a i ta politika ima kontinuitet. Čović i Dodik imaju potpisan sporazum o suradnji i to nije tajna, kao što je Tuđman imao s Miloševićem a Boban s Karadžićem. Čović to ne krije, on se poziva na Tuđmanovu politiku prema BiH, on se ne odriče Herceg- Bosne koju je Haški sud proglasio zločinačkom tvorevinom, kazao je Ivo Komšić.

-Sve što Dodik radi koordinirano je sa srbijanskim vlastima. To nije ništa novo, to je nastavak one politike koja se vodila u RS-u za vrijeme Miloševića. Zvanično je svu svoju političku djelatnost RS prenijela na Miloševića devedesetih godina. To se zna u BiH, to se zna u Srbiji, to zna međunarodna zajednica. Što bi danas bilo tko u politici RS-a bio bez podrške Srbije? Ono što je devedesetih godina bilo zvanično danas je nezvanično. Za najmanju sitnicu Dodik odlazi na konsultacije u Beograd, smatra Komšić.

-BiH je uvijek bila važna geostrateška tačka Evrope. Povod za Prvi svjetski rat je bio u BiH. Također u vrijeme Drugog svjetskog rata, te u vrijeme hladnog rata cijelo naše područje je bilo značajno za svijet. Interesi velikih carevina i velikih sila su se uvijek prelamali na BiH. Međutim, danas je situacija drugačija, živimo u svijetu koji je politički i ekonomski globaliziran, a to određuje međusobne odnose velikih sila i njihove odnose prema određenim regijama u svijetu. Ne vjerujem više u to da će one žrtvovati svoje interese radi BiH.

Vjerujem da će se one prije međusobno dogovorit. U tom kontekstu treba razumijevati njihov odnos prema politikama u BiH, posebno prema Dodiku koji pojedinačno nije začajan ali je eksponent određene politke. Međunarodna zajednica još nema jasan stav o tome. Američka administracija ima više razumijevanja za to ali je problem ako je sve prepustila Evropi. To se zbivalo i devedesetih godina. Tada je Evropa svojim mirovnim rješenjima dijelila BiH i poticala rat za teritorije, kazao je Komšić u razgovoru za Al Jazeeru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.