Iz Ambasade SAD nedvosmisleno poručili: “Ako stranke u okviru HNS-a uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem”

Iz Ambasade SAD na čijem čelu je novi ambasador ove države Michael John Murphy odgovorili su na pitanje kako komentiraju zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojim se navodi da nema uvjeta za održavanje izbora u BiH.

– Rasprava o odgađanju izbora je nepotrebna. Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsko pravo svih građana i ne treba ih koristiti kao sredstvo u pregovorima. Isto tako, nije ni prikladno ni odgovorno pozivati na teritorijalnu reorganizaciju države na osnovu etničkih principa.

Paket izbornih reformi o kojem se razgovaralo u Neumu i dalje je aktuelan, ali politički lideri odgovorni su za postizanje političkog konsenzusa i kompromisa. Fokus mora biti na prevazilaženju nepovjerenja i izgradnji funkcionalnijih institucija BiH i kroz usvajanje ključnih mjera za transparentnost izbornog procesa.

Svaka promjena izbornog zakona mora imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Ne podržavamo nijedan prijedlog koji bi se kosio s ovim principima. Ako stranke u okviru HNS uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem i vratiti se pregovorima spremne da rade u duhu kompromisa. Dogovor je moguć, ali ne po svaku cijenu – kažu iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za “Avaz”.

Podsjećamo i EU delegacija je reagovala na zaključke HNS-a.

Očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da sarađuju u dobroj namjeri kako bi pomogli zemlji da napreduje u postizanju veće funkcionalnosti institucija, prosperiteta i bolje budućnosti u EU, kazali su ovo iz Delegacije Evropske unije u BiH na upit o zaključcima sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanog u subotu.

– Prijetnje jednostranim koracima ka novom institucionalnom i teritorijalnom uređenju Bosne i Hercegovine nisu od pomoći za postizanje napretka u trenutnim razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi, te dalje produbljuju nepovjerenje između političkih stranaka i ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o izborima, važeći zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i dalje je na snazi za izbore 2022. godine. Očekujemo da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini održe u oktobru ove godine i pozivamo političke aktere da osiguraju da izbori budu uspješni, slobodni i pošteni.

Iako nije upitna legalnost održavanja izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine, ipak još uvijek postoji prilika da se osigura da se izbori 2022. godine održe u poboljšanom, nediskriminatornom okviru, na transparentniji način, uz ojačani integritet, što će u konačnici povećati povjerenje građana BiH u njihovu demokratiju.

Pozivamo naše partnere u BiH, dok je to još moguće, da osiguraju da se revidirani izborni okvir usvoji na vrijeme prije raspisivanja Općih izbora 2022. godine – kazali su iz Delegacije EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.