Iz Ambasade SAD u BiH jasno i nedvosmisleno o najavama Milorada Dodika: Bilo kakav pokušaj uzurpiranja državnih nadležnosti od strane RS predstavljao bi kršenje Dejtona, spremni smo odgovoriti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u obraćanju novinarima najavio da će u Narodnoj skupštini RS usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj Komisiji BiH na području tog entiteta. Njegova je najava izazvala žestoke reakcije javnosti, a potez predsjednika RS prokomentirali su i iz Ambasade SAD-a u BiH,

“Već godinama, organizacije civilnog društva i birači u Bosni i Hercegovini, te međunarodni partneri BiH ističu nedostatke u vezi sa integritetom izbornog procesa u BiH.

Sjedinjene Američke Države, kao i mnogi njihovi međunarodni partneri, pozivale su i pozivaju domaće političke lidere da usvajanjem zakona o integritetu izbornog procesa odgovore na zabrinutost građana BiH koji gube vjeru u svoju demokratiju.” navodi se u odgovoru američke ambasade na upit N1.

Amerikanci su još jednom jasno poručili da su spremni reagirati na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Na poziv političkih stranaka, Sjedinjene Države su čak pomogle održavanje pregovora u cilju postizanja navedenog. Nažalost, političke stranke nisu uspjele ispuniti niti osnovnu odgovornost koju imaju prema biračima u BiH: osigurati da izbori u zemlji budu slobodni i demokratski. Svi birači zaslužuju povjerenje da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su i ispunjeni.

Izjava gospodina Dodika u vezi paketa izbornog integriteta naglašava da on i njegova stranka nisu zainteresirani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u RS, na slobodne i poštene izbore.

U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda.

To je također u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima RS i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja.

Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem. Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje.

Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru.” navodi se u odgovoru ambasade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.