Iz Ambasade SAD u BiH nedvosmisleno poručuju: “Ako Bosna i Hercegovina ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je na kome će biti krivica: na Dodiku”

“Milorad Dodik tvrdi da je ‘spreman za EU’, ali njegov ‘zagrljaj’ sa Vladimirom Putinom i brutalnom ruskom invazijom na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama pobijaju tu tvrdnju”, navodi se u reagovanju ambasade SAD-a na nedavne istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Iz Ambasade navode kako integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera.

“Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka”, kaže se u objavi Ambasade na društvenoj mreži X.

Dalje navode da su sslovi 1+3 koje je postavila Europska unija jasni i lako razumljivi.

“Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor na to pitanje bio ‘ne’”, istakli su iz Ambasade SAD-a.

Na kraju dodaju kako Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU.

Ističu kako je glavna prepreka europskoj budućnosti BiH upravo Milorad Dodik i njegova “destruktivna politika”.

“On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je na kome će biti krivica: na gospodinu Dodiku”, zaključili su iz Ambasade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.