Iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini vrlo žustro reagovali nakon presude Fadilu Novaliću: “Laž je da smo utjecali na proces”

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasili su se povodom današnje presude u predmetu “Novalić i ostali”. Kako su rekli, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužiteljstva i pravosudne institucije koje rade u ime građana ove zemlje na istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju korupcije.

“Korupcije koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, i koja uzrokuje mnogi građani ove zemlje otići i graditi živote za sebe i svoje obitelji negdje drugdje”, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u te institucije i da je korupcija sve gora.

“Uvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke.

Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće.

Snažno ih odbijamo”, dodaju.

Podsjećamo Fadil Novalić je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke respiratora.

Fikret Hodžić osuđen je na pet godina, a Fahrudin Solak na šest godina zatvora. Presude su prvostepene i na njih postoji mogućnost žalbe.

Jelka Milićević iz HDZ-a je oslobođena optužbi.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine oglasio se nakon presude kojom je zbog afere “Respiratori” nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

“Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen”, napisao je Novalić.

Poručio je da ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate proces od samog početka.

“Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme.

Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”, zaključio je Novalić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.