Iz “Bimala” se oglasili o tome hoće li doći do novog poskupljenja ulja: “U ovom momentu nemoguće odgovoriti na pitanje hoće li cijene ulja i dalje rasti”

Invazija Rusije na Ukrajinu izazvala je ozbiljne poremećaje na tržištu, a ekonomska kriza kao jedna od posljedica dovela je do značajnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

U BiH značajno su porasle cijene ulja, a ulje je postalo svojevrstan simbol aktuelne krize u kojoj je teško dati procjene kada joj možemo očekivati kraj.

U kompaniji “Bimal”, jedinog domaćeg proizvođača jestivog ulja, kazali su da je u ovom momentu nemoguće odgovoriti na pitanje hoće li cijene ulja i dalje rasti, jer sve ovisi od tržišnih dešavanja.

– Trenutna dešavanja u svijetu su značajno uticala na poslovanje svih kompanija, pa tako i fabrike “Bimal”.

Otežane logističke mogućnosti, globalna poskupljenja sirovine i usluga sprečavaju povoljne uslove za nabavku sjemena.

Bosna i Hercegovina je sirovinski zavisna zemlja i vanjski faktori se kod nas mnogo brže odražavaju na cijene nego u nekim drugim zemljama koje imaju razvijenu domaću sirovinsku bazu.

Svakako, sukob Rusije i Ukrajine kao dvije zemlje koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta je doveo do naglog poskupljenja jestivog ulja – kazali su u kompaniji “Bimal”, uz najavu da će uprkos svim poteškoćama nastojati da kontinuirano snabdijevaju BiH, kao svoje prioritetno, domaće tržište – prenosi Avaz.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.