Iz Brisela upozorili Dragana Čovića ukoliko odluči praviti teritorijalni ustroj u BiH: Pokušaj ugrožavanja jedinstva je neprihvatljiv!

Evropska unija, kao što je to bilo i do sada, ustraje u stavu da bi bilo bolje kada bi pregovori o izbornim i ustavnim reformama u BiH uspjeli, ali da se, bez obzira na to, izbori trebaju održati u predviđenom roku, javlja “Jutarnji list”.

I prije se u raznim dokumentima službi Evropske unije naglašavala potreba za izbornim reformama, jer bi time BiH ukinula i brojne prepreke na putu prema Evropskoj uniji i poboljšala funkcionalnost svojih institucija.

Ali u isto vrijeme su naglašavali stav, koji očigledno dijeli velika većina u EU, pa i zajedničke institucije, da se izbori trebaju održati i u slučaju neuspjeha napora za reformom izbornog sistema.

Iako se to spominjalo uglavnom u “Non paperima” ili u dokumentima za raspravu u Vijeću Evropske unije, taj stav je odražavao volju većine država članica EU.

Hrvatska je bila i ostala u manjini po ovom pitanju te se uspjela jedino izboriti za spominjanje konstitutivnosti naroda u BiH u strateškom kompasu EU, koji je strateški okvir za sigurnost EU u sljedećih desetak godina.

No to je imalo, kao što vidimo, mali učinak na terenu, odnosno u pregovorima o izbornim reformama.

Evropska komisija

Ana Pisonero, glasnogovornica Evropske komisije za proširenje i susjedstvo, iznijela je stav Europske komisije nakon što je izborna komisija u BiH zakazala izbore za oktobar.

“Od ključne je važnosti da se održe pošteni, slobodni i inkluzivni izbori u oktobru, kao što je i zakazano, kako bi se građanima omogućilo korištenje temeljnog prava glasa.

Ne može biti preduvjeta i opstrukcije – rekla je ona, izražavajući stav Evropske komisije.

EK je pozvala i na osiguravanje finansijskih sredstva potrebnih za organiziranje izbora, onako kako je predviđeno zakonom.

Iako EU smatra da se izbori moraju održati u roku, podsjećaju da to ne znači da se odustaje od napora za reformu kojom bi se ukinula diskriminacija.

Ali kada spominju “diskriminaciju”, u EU najviše misle na slučaj Sejdić Finci, a ne na ono što ponavljaju u HDZ-u – “legitimno predstavljanje Hrvata”.

“U konačnici, potreba za uklanjanjem diskriminacije u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, poboljšanjem integriteta izbora i jačanjem funkcionalnosti institucija u BiH neće nestati.

Ove reforme su ključne za put BiH prema EU, kao što je i naglašeno u ključnim prioritetima mišljenja Europske komisije”, rekla je glasnogovornica EK zadužena za pitanja proširenja i politiku prema susjedstvu.

Pregovori

Na pitanja o najavama predstavnika Hrvata u BiH o teritorijalnom ustroju BiH, u Komisiji su odgovorili da je “svaka inicijativa koja ugrožava jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet BiH neprihvatljiva“.

EU je, preko direktorice u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angeline Eichhorst, direktno bila uključena kao posrednik u pregovorima političkih čimbenika u BiH o izbornoj reformi.

Te napore je podržao i SAD, i to uz angažman čak dvojice izaslanika, onoga za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i posebnog za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera.

Svi ti napori nisu urodili plodom, ali i EU i SAD odgovornost za neuspjeh prebacuju na političke lidere u BiH jer, kažu, “jedino oni mogu postići dogovor o izbornoj reformi, a mi im samo možemo u tome pokušati pomoći”.

EU smatra trenutnu situaciju u BiH kao “najveći političku krizu od kraja rata”, ali glavnu prijetnju sigurnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH vidi u ponašanju vodstva RS i Milorada Dodika.

Ipak, činjenicu da nije došlo do izborne reforme EU će i dalje koristiti kao argument protiv davanje pozitivne ocjene BiH za stjecanje statusa kandidata za EU.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.