Iz Čovićevog HNS-a su žestoko napali Šemsudina Mehmedovića, a stigao i odgovor: “Uništio je u Tešnju multikulturalni karakter”

Nakon što je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine pozvao sve bosanskohercegovačke stranke da na svoje liste predlažu i Hrvate neovisno o predstojećim izborima oglasili su se iz Hrvatskog narodnog sabora.

Mehmedović je uputio apel bh. strankama da, kako kaže, ne ostavljaju Hrvate Čoviću, HDZ-u i Zagrebu te da ih predlažu na svoje kandidatske liste.

“Nema Dragan Čović ni po čemu pravo na Hrvate u BiH. Niko mu nikad nije dao to pravo, iako ga on prisvaja. Nema ni HDZ to pravo. Nema to pravo ni Zagreb. BH stranke im to dopuštaju ako ih ne uključe na svoje liste.

Pozivam BH stranke da na svoje liste predlažu i Hrvate neovisno o predstojećim izborima”, ističe Mehmedović u saopćenju za javnost.

To, ističe on, mora biti novi princip u BiH, jer Hrvati ne pripadaju HDZ-u BiH niti Čoviću niti Plenkoviću niti Zagrebu.

“Hrvati BiH pripadaju BiH i moraju imati pravo izbora. Ostalo je fašizam – jedna stranka, jedan čovjek jedan narod. U suprotnom, ostavljamo ih Draganu Čoviću, HDZ-u i njenim satelitskim strankama i otrovnom uticaju Zagreba. Vidjeli smo šta je to značilo zadnjih 30 godina”, navodi Mehmedović.

Iz HNS-a kažu da pojedinci ne odustaju od svojih namjera da rasture sve ono što je Daytonski mirovni sporazum napravio kao temelj za zajednički suživot.

“Predizborna šizofrenija bošnjačkih radikala postaje standard u ovo predizborno vrijeme. Oni najradikalniji kakav je SDA-ov jurišnik iz Parlamentarne skupštine BiH daje si za pravo da javno predvodi ono što je prije tri desetljeća radio u ratu.

Legitimno predstavljanje je uvažavanje političke volje jednog konstitutivnog naroda, što će Hrvatski narodni sabor osigurati.

Takvo što sigurno neće onemogućiti radikalni unitaristički i ratni profiter koji je uništio multinacionalni i multikulturalni karakter Tešnja, pa isto želi učiniti s Bosnom i Hercegovinom”, navode iz HNS-a.

Također iz HNS kažu da Hrvati iz Bosne i Hercegovine su jedini konstitutivni temelj koji čuva Bosnu i Hercegovinu.

Stigao je odmah i odgovor Mehmedovića, a tom čitajte klikom na link ispod.

Šemsudin Mehmedović “bacio rukavicu u lice”: “Iako ste podijelili općinu na etničke Tešanj i Usoru, to je mjesto gdje vaša politika nije mogla učiniti mnogo”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.