Iz HNS-a je pristigla reakcija, apsolutno ne kriju šta sada očekuju zapravo: Pozdravljamo imenovanje Vlade, treba raditi na izmjenama Ustava

Hrvatski narodni sabor BiH pozdravio je izglasavanje nove Vlade Federacije BiH nakon više godina njenog rada u tehničkom mandatu i prvostepene presude bivšem predsjedniku Vlade.

“Od nove izvršne vlasti očekujemo ubrzanje usvajanja socio- ekonomskih reformi koje su ključne za nastavak evropskoga puta naše zemlje, uključujući početak pregovora za članstvo u EU”, naveli su iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor BiH žali zbog nametanja odluke visokoga predstavnika od 27. aprila 2023. godine i što je do formiranja Vlade Federacije BiH došlo tek nakon donošenja odluke.

“Djelovanje visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sistemskog kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima.

Hrvatski narodni sabor BiH očekuje od svih stranaka u vlasti na razini BiH i Federacije BiH žuran početak razgovora o usvajanju ograničenih izmjena Ustava BiH i izmjenama izbornoga zakonodavstva.

Izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić te uklanjanje svih oblika diskriminacije sukladno presudama Evropskoga suda za ljudska prava su žuran prioritet bez kojega neće biti napretka ni Federacije ni BiH”, stoji u reakciji.

Hrvatski narodni sabor BiH, kako su naveli, još jednom izražava najstrožu osudu zbog višegodišnjega “promoviranja radikalnih bošnjačkih destruktivnih politika u medijima i javnosti”.

“Takve aktivnosti su dovele do netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskom konstitutivnom narodu u cjelini, što se moglo čuti i prilikom današnjega prosvjeda ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje su se uzvikivale neprimjerene poruke i pokliči upereni protiv Hrvata i drugih nacionalnih i vjerskih grupa u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH očekuje izgradnju atmosfere međusobnoga uvažavanja različitosti, tolerancije, slobodnoga izražavanja i uzajamnoga poštovanja, u skladu s najvišim europskim i demokratskim standardima, bez obzira na nacionalne, etničke i vjerske različitosti, te će u svome radu nastaviti biti nositelj euroatlantskih vrijednosti”, zaključuje se u saopćenju HNS-a.

Delegacija EU o formiranju Vlade FBiH: Vrijeme je da se bacite na posao

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se povodom formiranja nove Vlade Federacije BiH te su poručili kako je ovo prilika koju zvaničnici ne smiju propustiti.

Iz Delegacije EU su naveli da nakon dva izborna ciklusa, blokada i četiri i po godine rada Vlade FBiH u tehničkom mandatu, novoformirani saziv predstavlja istinsku priliku za efektne reforme.

“To nije prilika koja se propušta. Članovi nove Vlade FBiH imaju historijsku odgovornost da ispune data obećanja i realizuju dugoiščekivane reforme s fokusom na evropske integracije, kao i socioekonomske reforme i reforme u oblasti energetike. EU sada očekuje od nosilaca funkcija da pokažu liderstvo i djeluju kompetentno, odgovorno i transparentno”, poručili su.

Ističu kako je zakonodavni zastoj doveo do poduže liste zadaća.

“Pozivamo zastupnike iz cijelog političkog spektra da podrže reforme koje bi omogućile napredak na evropskom putu, kao najvažnijem vanjskopolitičkom prioritetu Bosne i Hercegovine. Građani očekuju hitno rješavanje dugogodišnjih izazova, uključujući korupciju, nezaposlenost i odljev mozgova. Od toga zavisi budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka EU. Vrijeme je da se bacite na posao i uradite ga na pravi način”, zaključili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.