Iz rubrike vjerovali ili ne, premijer Radovan Višković poručio: RS u BiH posljednjih 15 godina svoje zakonodavstvo usaglašava sa EU standardima”

“RS je lider u evropskim integracijama u BiH i posljednjih 15 godina svoje zakonodavstvo usaglašava sa zakonodavstvom EU”, izjavio je premijer tog bh. entiteta Radovan Višković.

– RS je opredijeljena da se kreće na evropskom putu i jedino što tražimo jeste da se striktno poštuje mehanizam koordinacije koji je usvojen u BiH, što u prevodu znači da ne želimo po svaku cijenu u EU, ako na tom putu gubimo naše nadležnosti – rekao je Višković sinoć za Televiziju srpske dijaspore.

Višković je naveo da RS samo traži da se uvaži ustavno uređenje BiH i da RS, kao sastavni dio BiH, zajedno sa drugim entitetom bude članica EU, a ne da se pod plaštom evropskih integracija razvlašćuje i da se njene nadležnosti prenose na nivo BiH.

– To nije cilj evropskih integracija, već pojedinaca i mi na te stvari ne možemo pristati – naglasio je Višković, dodajući da poruke koje dolaze iz EU posljednjih nekoliko godina obeshrabruju zemlje koje nisu članice.

“Projekti”

Govoreći o značajnim regionalnim infastrukturnim projektima, Višković je kazao da oni idu svojim tokom, te napomenuo da je regionalna saradnja više nego značajna za RS i BiH.

Višković je izrazio opredijeljenost RS regionalnom projektu “Otvoreni Balkan”, koji je pokrenula Srbija, pridružile se Albanija i Makedonija.

– Mi iz RS smatramo da je to više nego potreba i za BiH, međutim u drugom entitetu smatraju da BiH ne bi trebalo da bude u tom projektu, što, po meni, nije razumno i normalno objašnjenje.

To je više ona neka bolest po principu “ako je to pokrenula Srbija, u tome ne bi trebalo da učestvuje BiH” – smatra Višković.

Prema njegovim riječima, BiH u cjelini značajno gubi zato što već nije dio “Otvorenog Balkana”.

– Nadam se da će u drugom entitetu prevladati razum, jer čak i privrednici iz drugog entiteta traže od svojih predstavnika vlasti da se prihvati ta inicijativa, koja podrazumijeva protok ljudi i roba, a da se ne gube sati i dani na graničnim prelazima – rekao je Višković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.