Iz SBiH nedvosmisleno poručuju: “Sasvim je jasno kome odgovara BiH izvan NATO-a i Evropske unije i ko je podržava unutar BiH”

Iz SBiH-a su poručili da od korekcija ponuđenog sporazuma zavisi njihov stav o zajedničkom nastupu probosanskih stranaka u Republici Srpskoj na predstojećim Općim izborima.

Ovo su saopćili nakon današnje sjednice stranačkog Predsjedništva. Istaknuto je da je razmatrana politička situacija te da je konstatovano da je stabilizacija situacije, kako je navedeno, iznimno važna za socijalnu stabilnost, ekonomski prosperitet i euroatlantski put.

U SBiH-u smatraju da ideja o jedinstvenoj i cjelovitoj državi nema alternativu te očekuju da će nakon izbora početi promjene nabolje. Žale što nije, kako je istaknuto, postojala volja i slaganje za tehničke izmjene Izbornog zakona za koje misle da bi se njima garantovala regularnost izbora i spriječile izborne krađe.

Pozdravili su odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne odluku o finansiranju izbora.

“Ovakve odluke su neophodne i iznuđene činjenicom da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne odlučuje demokratskim procesom, kao u drugim evropskim zemljama, nego diktaturom manjine koja blokira sve procese. To je još jedan dokaz da je Bosni i Hercegovini potrebna puna demokratija”, ukazano je.

Pri ocjeni su da je jasno da je liberalno-demokratski sistem, kako je naglašeno, nemoćan pred protivnicima euroatlantskih integracija i demokratije za koje je navedeno da koriste sve moguće nedostatke sistema koji “u svojoj suštini predstavlja anomalije i nemogućnost demokratskog i parlamentarnog odlučivanja”.

“Sasvim je jasno kome odgovara Bosna i Hercegovina izvan NATO-a i Evropske unije i ko je podržava unutar Bosne i Hercegovine”, dodaju.

U SBiH-u smatraju da su sankcije Sjedinjenih Američkih Država predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari (HDZ) i ministru zdravstva Republike Srpske (SNSD) korak u dobrom pravcu za koji su potcrtali da oslikava krivce za rušenje ustavnog poretka. Osvrnuli su se i na reakcije HDZ-a na ove sankcije, a imali su i poruku za Uniju.

“Žalosno je što su reakcije zvaničnika Hrvatske i predstavnika HDZ-a u skladu sa proruskim interesima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana i EU. Politika EU prema Bosni i Hercegovini mora biti jasna te jednostrani potezi pojedinaca nisu dobri, prije svega zbog ionako podgrijanih etničkih podjela. Kontra akcija EU ne doprinosi stanju u Bosni i Hercegovini”, konstatovano je.

Na sjednici Predsjedništva SBiH razgovarano je i o ekonomskoj situaciji u zemlji.

“Rastuća inflacija iz dana u dan život građana čini sve težim i težim, a najviše zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i lijekova. Od Vijeća ministara tražimo reakciju i modele da se to spriječi.

Pozivamo zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine da nađu odgovor kada su u pitanju akcize na gorivo i kada je u pitanju PDV na osnovne životne namirnice. To bi bilo opravdano u ovom vremenu visoke inflacije kojom su uveliko pogođeni svi građani, posebno penzioneri”, napomenuto je.

Razmatran je izborni nastup ove stranke u RS-u i u pojedinim kantonima. U SBiH-u su nezadovoljni zbog toga što se ponuđenim sporazumom o zajedničkom izbornom nastupu probosanskih stranaka nastoji, kako su naveli, ukloniti potpredsjednica ove stranke i zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) Begija Smajić.

Shodno tome, poručili su da će njihov stav o zajedničkom nastupu zavisiti od korekcija ovog sporazuma.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.