Iz SDA se oglasili i žestoko “opleli” po Nerminu Nikšiću: “Ne može Dodik, čak i da mu SDP ne izglasa novog ministra finansija ugroziti isplatu plaća iz državnog budžeta”

Nakon što je premijer FBiH Nermin Nikšić najavio da će otići na sastanak partnerima na državnom nivou u Istočno Sarajevo, stigla je reakcija Stranke demokratske akcije (SDA). Iz SDA su poručili da Nikšić “ide na noge Dodiku” isključivo zbog ostanka u vlasti.

“Predsjednik SDP-a i nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić ne ide ponovo na noge Miloradu Dodiku zbog, kako to tvrdi, brige za radom institucija, budžetskih isplata, evropskog puta ili infrastrukturnih projekata. Radi to da bi sačuvao svoju fotelju i stranku u vlasti”, poručili su iz SDA.

Dodaju kako je Nikšić “servilan” kada je riječ o odnosu prema SNSD-u, ali i HDZ-u.

“Ne može Dodik, čak i da mu Nikšićev SDP ne izglasa novog ministra finansija u jeku SNSD-ovog udara na ustavni poredak, ugroziti isplatu plaća iz državnog budžeta jer je izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH trajno onemogućena blokada budžetskih isplata.

Svjestan je te činjenice i Nikšić, ali osim pokušaja zastrašivanja policajaca i vojnika da će ostati bez plaća nije u stanju ponuditi smisleniji argument kojim će opravdati svoj servilni odnos prema SNSD-u i HDZ-u”, stoji u saopćenju SDA.

Ističu da je krivac za Dodikove blokade SDP, jer je “isporučio” četvrtog delegada u Domu naroda BiH.

“Posebno je licemjerna Nikšićeva navodna briga za reformskim zakonima i projektima koje Dodik blokira, s obzirom da je mehanizme blokiranja svih procesa Dodiku isporučio upravo SDP izborom četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predajom ključnih poluga u državnoj vlasti”, dodaje se u saopćenju.

U SDA smatraju da su ustupci Dodiku “cijena” kojom su Trojka i Nikšić “platili fotelje”.

“Ti ustupci, kao i pristanak na gradnju Istočne gasne interkonekcije bez državnog zakona o gasu, predaja Uprave za indirektno oporezivanje i izdvajanje 70 miliona KM za zgradu u Banjoj Luci, isporučivanje OSA-e i ukidanje zabrane ulaska u BiH velikosrpskim agitatorima,

prihvatanje amandmana kojima su obesmišljeni ranije napisani evropski zakoni samo su dio ukupne cijene kojom su Nikšić i ‘Trojka’ platili svoje fotelje”, zaključuje se u saopćenju SDA.

Inače, iz SDA su se oglasili nakon što se Nermin Nikšić obratio javnosti na Facebooku.

“Nismo mi prepustili četvrto državno ministarstvo i agencije Dodiku. Nismo mi izbacili strane članove Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

To su učinili upravo oni političari patriote i njihovi botovi koji se sada navodno bore za državu. Ne trebaju liti krokodilske suze u navodnom strahu kako ćemo mi nešto popustiti na štetu BiH. Oni bi voljeli da mi pristanemo na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda samo da bi nas mogli prozivati zbog toga”, ističe Nikšić.

Naglašava da ne želi pristati da mu par plaćenika preko svojih portala i mreže botova određuje matricu po kojoj će se ponašati.

“Jednostavno znam da vaši napadi i kritike nisu zbog zabrinutosti za Bosnu i Hercegovinu i građane ili narode iza kojih se krijete, već prije svega zbog vaših ličnih i interesa onih koji vas plaćaju, a koji su izgubili pristup javnim parama.

Na takve ucjene ne pristajem i spreman sam platiti cijenu za takav stav.

Ako želite da i dalje imate ekonomsko nazadovanje, svađe, podjele, beskorisno i beskrajno prepucavanje na relaciji Sarajevo – Banja Luka, imate sasvim dovoljno populista koji upravo na taj način dobijaju vašu podršku”, kaže Nikšić između ostalog.

VEZANI TEKST: Burna objava federalnog premijera Nermina Nikšića: “Ja ne želim pristati da mi par plaćenika preko svojih portala i mreže botova određuje matricu po kojoj ću se ponašati”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.