Iz SDA se oglasili u zabrinjavajućem tonu: “Ovo više nije samo problem Bosne i Hercegovine, nego EU i NATO-a, a to je obilježavanje neustavnog “dana RS-a”

Iz SDA su komentirali današnje obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a uprkos odluci državnog Ustavnog suda da je takvo djelovanje neustavno, diskriminatorno i ne predstavlja zajedničko sjećanje naroda u BiH.

Iz SDA ističu kako obilježavanje neustavnog “Dana RS-a” nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a.

“Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je prijetnja za Bosnu i Hercegovinu”, ističu.

Smatraju i da je današnji “svečani defile” pripadnika MUP-a RS-a jasna poruka da postoji sigurnosni izazov za EU i NATO:

“Kada uz naoružanu policiju entiteta RS paradiraju i pripadnici ruske pravojne organizacije ‘Noćni vukovi’, kada predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponavljajući secesionističke prijetnje povodom neustavnog ‘Dana RS’ odlikuje predsjednika Rusije Vladimira Putina,

kada tom činu prisustvuju ministri iz Vlade Srbije i ministri iz prosrpske Vlade Crne Gore, onda je to jasna poruka i sigurnosni izazov za cijelu regiju, Evropsku uniju i NATO”, naglašavaju.

Smatraju da je izostanak odlučne reakcije zapadnih partnera zabrinjavajući, imajući u vidu agresiju na Ukrajinu i iskustva sa ruskim utjecajem u zemljama regije.

“Dugogodišnje kukavičko povlačenje pred Dodikom, njegovim antiustavnim referendumima, odlikovanjem ratnih zločinaca i nazivanjem institucija po njima, ignorisanje negiranja genocida, ali i uvreda kojima ih svakodnevno zasipa, pokazale su se kao loša strategija”, mišljenja su iz SDA.

Smatraju i su pokušaji da se Dodik i njegovi “mentori sa istoka” odobrovolje određenim ustupcima, samo dodatno ohrabrenje politici koja prijeti miru i stabilnosti.

“To bi naši zapadni partneri trebali konačno da uvide – zbog mira i stabilnosti u regiji, ali na prvom mjestu zbog vlastitih interesa i ugleda”, zaključili su iz SDA.

Iz Stranke za BiH komentirali su obilježavanje neustavnog Dana RS-a u Lukavici odnosno Istočnom Sarajevu, ističući da državno Tužilaštvo mora reagirati.

Podsjetimo da je nedavno Stranka za BiH bila jedna od dvije stranke koje su nakon sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a se odlučila povući iz procesa odlučivanja o formiranju vlasti budući da Milorad Dodik, lider SNSD-a nema namjeru iz procedure povući sporni zakon o imovini RS-a koji direktno podriva državne nadležnosti.

“Provokativno i militantno obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta koji se odvija danas u Lukavici pored Sarajeva govori ne samo o civilizacijskom i kulturnom porazu onih koji ga organizuju, nego o porazu Evrope i demokratskog svijeta”, poručili su.

Pitaju iz SBiH i zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne djeluje i upotrijebi poluge koje mu stoje na raspolaganju kako bi provelo odluke pravosudnog sistema.

“Jasno je da opstrukcije redovno dolaze od strane politika koje su anticivilizacijske i antievropske i koje otvoreno pozivaju na secesiju. Međunarodna zajednica koja je predstavljena u Upravnom odboru OHR-a dužna je spriječiti i sankcionisati nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a orgijanje militantnog nacionalizma u srcu Evrope je zasigurno rušenje Dejtonskog sporazuma”, mišljenja su.

Ističu da u BiH imamo razloga za brigu ako se današnja proslava stavi u kontekst rata u Ukrajini i prijetnji teritorijalnim širenjem Srbije na račun susjeda.

“Istu demonstraciju sile smo vidjeli prilikom stavljanja u punu borbenu gotovost Vojske Srbije prošlog mjeseca kako bi odbranili pravo na barikade na Kosovu. Postavlja se pitanje kako razvijati dobre međuetničke odnose u BiH kao i dobrosusjedske odnose sa Srbijom dok se demonstrira neprimjerenom vojnom silom”, ističu.

Naglašavaju i da Srbija zajedno sa Dodikom ruši regionalne inicijative te da je nemoguće na taj način graditi susjedske odnose.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.