Iz Srbije stigao u Bosnu i Hercegovinu i oduševio: “Dragi Stefane, malo je reći da sam uživala sinoć, u pravom si smislu riječi osvježenje u ovom vremenu”

Književno veče “Teatar iskrenosti” sa pjesnikom Stefanom Simićem održano je sinoć u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla. Svi ljubitelji pisane riječi, i Simićevog stvaralaštva imali su priliku uživati u pravom Teatru iskrenosti, neuobičajenoj književnoj večeri poezije sa puno emocija, humora i otvorenosti.

–Poenta svih nastupa je da isprovocira najbolje u ljudima. Kroz humor želim da pokrenem ono što nam najviše fali, a to je emocija otvorenosti, iskrenost koja nas povezuje – istakao je Simić – javlja Tuzlainfo.ba.

Njegove večeri poezije kako i sam kaže su više nalik na monodrame, teatru ispovijesti, kabareu, gdje na razne načine pokušava da komunicira sa publikom, otvori ljudima i prenese neku poruku.

–Večeras smo pokrenuli divnu energiju, dotakli smo puno ljudi, u nadi da će to prerasti u naviku druženja, novih nastupa, susreta.

Tema i povoda je mnogo, vrata su otškrinuta, treba ući, i spajati svetove ponovo rekao je sinić Stefan Simić.

Profesorica Rensa Berbić Mišić rekla je kako Simić svojim prijemčivim stilom pisanja povezuje ljude, čitavu regiju, te ono što on radi je život koji treba da se živi.

–Večeras smo imali priliku da uživamo u Teatru iskrenosti u kojem se Stefan Simić daje od srca.

Sve svoje borbe, želje, čežnje i svu svoju žudnju za nekim boljim životom on je pretočio u jednu umjetnost koja je postala bliska svima nama. Svojim prisustvom smo pokazali da možemo razmišljati u pravcu da – život možemo kreirati mi, i da trebamo upoznati sebe – navela je profesorica Rensa Berbić Mišić.

Prije nastupa u Narodnoj biblioteci, Simić je gostovao u Srednjim školama, tim povodom profesorica Berbić Mišić rekla je kako su imali priliku razgovarati sa mladim ljudima.

–Imali smo priliku ući i pod krov škole. Želimo da ovo što on radi dopre do naše mladosti, naših učenika, koji jednostavno trebaju podršku u ovom današnjem svijetu – istakla je.

Stefan Simić rođen je 1989. godine u Paraćinu. Studirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju prvu knjigu “Pustite nas” objavio je 2012. godine, zatim,

“Odjeci ljudskog” 2013. godine, “Generacijama koje rastu bez poezije” 2016., “Rekoh i olakšah dušu” 2019., “Povratak čoveku” 2020., i “Prkos besmislu” 2023.godine.

“Tebi hvala dragi Stefane, malo je reći da sam uživala sinoć, u pravom si smislu riječi osvježenje u ovom vremenu, na svakom su ćošku glumci, komercijalisti “umjetnosti”, trgovci emocijama i prodavači magle, a onako da pred nama ogoliš dušu i daš nam se na dlanu, prosto, ljudski, je najblaže rečeno nesvakidašnje.

Nisi mogao ni izabrati bolji opis za to sve i sebe, teatar iskrenosti, humanista.

Da ti bar spomenem o čemu sam promišljala, došlo mi je na trenutak da ustanem i pročitam ti “Sve sa S”, da zamijenimo uloge, ali prosto nisam željela uskraćivati nam svima vrijeme i zakinuti nas sve za još par tvojih rečenica, a svaka je zlatna bila.

Živio ti nama i usrećivao nas još dugo, dugo, dugo”, napisala je jedna od gostiju na predstavi.

/Tuzlainfo.ba, R. Numanović/

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.