Udruženja žrtava genocida reagovala na izjavu Nedžada Kahrimanovića, brata ubijene Amre

Pet udruženja koja okupljaju žrtve genocida u Srebrenici uputilo je zajedničko saopćenje na izjavu Nedžada Kahrimanovića, brata ubijene Amre Kahrimanović u Tuzli, u kojoj je kazao da “Škorpioni nisu likvidirali Srebreničane na taj način kako je to uradila država Amri”. Ističu da izjava Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost.

“U vezi s izjavama gospodina Kahrimanovića na protestu u Tuzli, želimo jasno istaći da podržavamo pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva. Međutim, isto tako smatramo da je važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva”, navode iz Udruženja.

Ističu da izjava Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost.

“Pitamo se da li gospodin Kahrimanović, osim ako nije bio prisutan u Škorpionima, zaista može tvrditi da zna na koji način su Srebreničani likvidirani.

Takve tvrdnje su uvredljive za žrtve i njihove porodice te se nadamo da će gospodin Kahrimanović razmotriti posljedice svojih riječi”, poručuju udruženja.

“Ukoliko je cilj gospodina Kahrimanovića da dobije medijski prostor ili da istakne važnost borbe za pravdu, apelujemo na njega da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre. Postoje drugi načini da se istaknu legitimni zahtjevi i borba za pravdu bez povrede osjećaja ili manipulacije žrtvama”, zaključili su saopćenju.

Saopćenje su potpisala Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe, Udruženje Žene Podrinja, Udruženje Žena Srebrenice, Udruženje Majke Srebrenice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.