Profesoru pet godina zabrane rada na svim fakultetima u Bosni i Hercegovini

Tuzlanski profesor Srđan Vukadinović uslovno je osuđen na pola godine zatvora, a uz to mu je izrečena i mjera zabrane rada na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Naime, Općinski sud Tuzla je u ponovljenom postupku donio osuđujuću prvostepenu presudu za 67-godišnjeg Srđana Vukadinovića iz Tuzle.

Izrečena mu uvjetnu osudu kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci a koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

“Presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti presude”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Kako su podsjetili, Vukadinović je optužen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Djelo je počinjeno u periodu od 2012. do 2016. godine kada je obavljao poslove prodekana za nastavu i redovnog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Za dvije pojedinačne radnje koje su navedene u optužnici sud je odbio optužbu.

U optužnici Tužilaštva TK je navedeno da je Vukadinović u spomenutom periodu iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plate.

“Kršeći odredbe Ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu,

sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu u Crnoj Gori”, kažu iz tuzlanskog tužilaštva.

U vremenu kada je po rasporedu predavanja bio dužan održavati nastavu i provjeru znanja na Akademiji, Vukadinović to, kako kažu iz tužilaštva, u više navrata nije činio,

nego je boravio na teritoriji Crne Gore, te je zaposlenim u Akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obračunat i isplaćen nepripadajući dio plate za radne sate koje nije radio na Akademiji – javlja Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.