Iz stranke NES oštro o Čovićevoj najavi neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj: Neće ti proći, slagao si i HDZ

Narodni evropski savez (NES) reagovao je na najave Dragana Čovića koji je poručio kako će 17. april, dan na koji će se održati izbori u Hrvatskoj, biti neradni u BiH, odnosno u nekim dijelovima. U saopćenju za javnost, NES ističe kako Čović na vrlo jasan i direktan način šalje poruku građanima BiH koliko mu je stalo do ustavnosti i zakonitosti, kao i države BiH.

“Čović je umislio da je istovremeno i predsjednik parlamenta i šef države i predsjednik vlade Bosne i Hercegovine. A i da jeste sve bi mu to bilo malo. Još bi nešto tražio, kao što traži takozvano, i svim ustavnim i evropskim principima suprotno, legitimno predstavljanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

To je samo jedan od načina, a to svakodnevno pokazuje, pokušaja obesmišljavanja i slabljenja i države Bosne i Hercegovine i njenih institucija”, navode iz NES-a.

Ističu i kako je dugo vremena Dragan Čović obmanjivao građane BiH, ali i međunarodnu zajednicu te da je uspijevao u tome.

“Njegove maske su davno pale. Bosna ima svoje zakone o praznicima i ima svoje organe koji su nadležni za određivanje radnih i neradnih dana. To što ti pokušavaš je protivustavno djelovanje i neće ti proći, slagao si i Plenkovića i njegov, ali i svoj HDZ.

Neki toga dana mogu ne doći na posao. Ali to je neopravdan izostanak sa posla, a nikako neradni dan. To treba biti jasno Čoviću”, mišljenja su.

Naglasili su kako je Čović preuzeo od Dodika antiustavnu retoriku.

“Čović je svojim djelovanjem, ‘sistemom rotacije’ od Milorada Dodika preuzeo predsjedavanje antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem, kao i pokušajem rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i u saradnji sa susjednom Hrvatskom slabljenja njenog unutrašnjeg suvereniteta.

Neće vam to proći! Neće proći, bez obzira koliko vaše antidržavno djelovanje imalo podršku od vaših koalicionih partnera koji se zovu Trojka.

Ali matematički i po rezultatima za državu Bosnu i Hercegovinu gledano, oni ne samo da nisu trojka, jer je trojka dobra ocjena. Oni nisu ni nula. Ispred svake njihove ocjene je minus. A to je ispod nule.

To pokazuje njihova potpuna nezainteresovanost i šutnja o vašem ‘orgijanju’ po pravnom sistemu Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz NES-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.