Iza kulisa i teško političko licemjerje Dragana Čovića: Da li je Izraelcima spomenuo ulice nazvane po ustašama?

Višednevna posjeta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića Izraelu je jasan primjer njegove teške političke licemjernosti.

Proteklih dana susreo se sa bivšim dugogodišnjim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjedavajućim izraelskog parlamenta – Kneseta Mickeyom Levyjem, predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Yaakovom Haguelom, kao i sa privrednicima ove države.

Netanyahuu je poklonio repliku Sarajevske hagade, odao je počast žrtvama holokausta i posjetio Jerusalem. To je učinio kao predsjedavajući Doma naroda i u saopćenjima je istaknuto da je razgovarao o odnosima Bosne i Hercegovine i Izraela.

U saopćenjima, kao i na Čovićevom Twitter nalogu, nije bilo spomena o tome da li je razgovarano o onome što je najveći prioritet za HDZ, a to su izmjene Izbornog zakona. Da li je Čović u globalno utjecajnom Izraelu, jednom od najbliskijih saveznika Sjedinjenih Američkih Država, lobirao i za HDZ-ovo viđenje Izbornog zakona?

Glorifikacija ratnih zločinaca

Ono što je sigurno jeste da sagovornicima nije kazao da su u dijelovima Bosne i Hercegovine, u kojima HDZ, ima vlast, ulice nazvane po nacistima i fašistima i njihovim saradnicima. Najeklatantniji primjer za to su ulice Mostara nazvane po ustašama Mili Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću, Anti Vokiću i Đuri Spuževiću.

Oni i mnogi drugi bili su istaknuti pojedinci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) pod čijim je kvislinškim režimom tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja.

Nazivanje ulica po njima je dio HDZ-ove glorifikacije zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Čoviću ništa nije bilo sporno da hrvatski pjevač, koji promiče nacističke i fašističke stavove, Marko Perković Thompson 2017. održi koncert u Mostaru.

Sastavni dio svakog Thompsonovog koncerta je ustaški pozdrav “Za dom spremni.”

Bio je i u Bleiburgu na kojem se također promovira ustaštvo, a dočekao je i ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva 116 civila u Ahmićima. Ne pristaje na okončanje onoga što je svojstveno aparthejdu – “dvije škole pod jednim krovom”, prenosi Klix.

Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.

U Čovićevo odavanje počasti žrtvama nacizma i fašizma možda će se i moći vjerovati onda kada on i HDZ prestanu glorificirati i pravdati ratne zločince te priznaju zločine počinjene uime naroda kojem pripadaju. To se odnosi i na sve ostale političare, neovisno o nacionalnosti, koji verbalno proklamuju antifašizam, a u praksi rade suprotno od toga.

Borba protiv fašizma i nacizma mora biti svenacionalna i u Mostaru, i u Banjoj Luci i u Sarajevu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.