Izbio verbalni obračun Zukana Heleza i Milorada Dodika na sastanku u Konjicu, razmijenjene teške riječi pa se izvinjavali

Na sastanku čelnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Konjicu o aktuelnim političkim dešavanjima došlo je do žestoke verbalne rasprave između ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP) i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Povod za raspravu bila je reakcija Heleza nakon što je Narodna skupština entiteta RS usvojila zakon kojim odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH.

Helez je podsjetimo kazao da je RS izvršio najgrublji udar na ustavno-pravni poredak države i na Dejtonski sporazum.

“Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom.

Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija”, naveo je.

Pod planom “A” misli na procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH.

“Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao.

Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!

Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH”, naveo je.

Ako plan “A” propadne, kaže da postoji i plan “B”.

“Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije”, zaključio je.

To je zasmetalo zvaničnicima manjeg entiteta koji su u tome vidjeli prijetnju. Svoj komentar je iznio Helez, a onda se uključio Dodik.

Prema saznanjima Klix.ba sa sastanka ni Helez nije ostao dužan Dodiku te je razmijenjeno nekoliko teških riječi. Potom se Helez izvinio i rekao da to njemu nije svojstveno, a onda se i Dodik izvinuo.

Na kraju su se smirile tenzije s obje strane.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.