Izbori u bh. susjedstvu: Prebrojano je više od 80 posto glasova u Hrvatskoj, HDZ u padu, bez promjene u SDP-u

Nakon 83 posto prebrojanih glasova, HDZ je i dalje na vodećoj poziciji (61 mandat), SDP drugi (42), a Domovinski pokret treći (13). Državno izborno povjerenstvo je u 23:45 objavilo posljednje rezultate. Na četvrtoj poziciji je Most (11), na petom Možemo (10), a u Sabor su ušli još IDS (3), NP Sjever (2) i Fokus Republika (1).

HDZ je također dobio tri mandata iz dijaspore, koliko ih ukupno i “daju” građani koji nemaju hrvatsko prebivalište.

U odnosu na prve rezultate od 25 posto, HDZ je pao za šest mandata, SDP je porastao za jedan, Domovinski pokret je pao za jedan mandat. Najveća promjena je kod Mosta, kod kojih je u odnosu na prve rezultate, broj mandata veći za sedam.

U odnosu na izlazne ankete nakon zatvaranja izbora, HDZ ima tri više od onog što im je projicirano, SDP ima dva manje, Domovinski pokret ima isto kako je i pretpostavljeno, dok Most ima dva više, a Možemo jedan manje.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš večeras je u štabu HDZ-a u Zagrebu.

Za “Dnevni avaz” prokomentirao je dosadašnje rezultate izbora.

-Glasovi se još prebrajaju. U ovom trenutku HDZ s partnerima ima 64 mandata (kasnije je smanjeno na 62, op.a.) što je iznimno dobar rezultat kada vidimo postignuće drugih.

Mene to izrazito veseli. Vjerujem da je hrvatski narod na taj način prepoznao sve ono što je Vlada radila i prepoznao sva naša postignuća – rekao je Beroš.

Dodao je da vjeruje da će predsjednik Plenković uspjeti formirati vladu i da će nastaviti dalje voditi Republiku Hrvatsku ovim putem.

Na pitanje o odnosima Hrvatske s BiH u budućnosti, Beroš je rekao:

-Možemo očekivati nastavak dobrosusjedskih odnosa, nastavak podrške na vašem putu prema Europi, kao što je to premijer Plenković čitavo vrijeme radio, to se neće mijenjati.

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. jedinici koju praktično čini cijeli svijet.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.